Un volum de exceptie – De ce te iubesc

Editura Humanitas lanseaza miercuri, 1 martie 2006, la ora 18.00, la sala Dalles, in cadrul targului D’Alle(s) Martisorului, o carte eveniment: DE CE TE IUBESC. Paradoxurile iubirii in poezia lumii. Cartea este o antologie de poezii de dragoste culese din literatura universala. Coordonatoarea volumului este Ioana Parvulescu. Vor vorbi: Ioana Parvulescu, Mircea Cartarescu si Gabriel Liiceanu.

De ce te iubesc
Paradoxurile iubirii in poezia lumii
„Imi lipseste curajul sa caut acel limbaj capabil sa exprime adecvat paradoxurile incalculabile ale iubirii“ – marturiseste C. G. Jung la sfarsitul unei vieti care l-a pus neincetat fata in fata cu ceea ce numeste „problema iubirii“. Tocmai ei, insolubilei probleme, ii este dedicata antologia lirica Paradoxurile iubirii. „Acel limbaj“ pe care nu indraznea sa-l caute Jung este creat de marii poeti ai lumii. De la vocea anonima din Cantarea Cantarilor si pana la poeti din zilele noastre, de la trubaduri la romantici, de la sonetele lui Shakespeare la cele ale lui Vasile Voiculescu, de la Louise Labé la Anna Ahmatova sau la Wisława Szymborska, de la Emil Brumaru, la Serban Foarta si Mircea Cartarescu, o mica selectie de bijuterii poetice va sta acum la dispozitie.
Destinata indragostitilor de poezie si indragostitilor pur si simplu, antologia se constituie intr-un posibil scenariu erotic: intalnire, „tu si eu“, vis, orbire, gelozie, disperare, banal cotidian in doua registre (ras si plans), melancolice amintiri si un acord final rimbaldian:
„N-am sa pot arunca niciodata Dragostea pe fereastra.“ Majuscula apartine poetului.

Alaturi de carte, un CD surpriza, cu vocea lui Gabriel Liiceanu citind paginile preferate din De ce te iubesc. (Humanitas)