Un sat din Marea Britanie adaposteste cea mai veche colonie de nudisti

Cetatenii din Spielplatz (din germana, loc de joaca), Hertfordshire, se supun de 85 de ani aceluiasi cod vestimentar: „Less is more” („Mai putin inseamna mai mult”). In cazul lor „putin” a ajuns treptat la „deloc”, pentru ca nu poarta haine nici in casa, nici in afara acesteia, atunci cand isi desfasoara activitatile zilnice.

Locuitorii din sat s-au obisnuit atat de mult cu acest „obicei” incat nu li se mai pare un tabu. Nu i-a speriat nici vestea ca More4, o televiziune din Anglia, va realiza un documentar despre ei, „Satul nudistilor”, care ar putea fi urmarit de milioane de oameni din intreaga lume.

„Nu este nicio diferenta intre nudisti si oamenii care prefera sa umble imbracati. Noi toti avem vieti obisnuite si suntem norocosi sa locuim in acest loc extraordinar. Este ca o mica avere”, a declarat pentru publicatia Mirror Iseult ­Richardson, 82 de ani, care a locuit in Spielplatz aproape intreaga ei viata.

Comunitatea a fost fondata in anul 1929 de tatal lui Iseult, care a cumparat proprietatea de aproape 50 000 m2 in schimbul sumei de 500 £. Cuprinde 34 de bungalouri pentru locuitorii permanenti si inca 24 de casute care sunt inchiriate turistilor in timpul verii. In centrul localitatii a fost construit un club unde membrii comunitatii se intalnesc adesea pentru a organiza sesiuni de karaoke, seri de discoteca si turnee de biliard.