Un politist de frontiera, complicele contrabandistilor ucraineni, a fost arestat

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – prin structurile teritoriale Oradea şi Satu Mare – în colaborare cu lucrători ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – IJPF Satu Mare, au anihilat, în urma unor acţiuni desfăşurate în noaptea de 16/17 martie a.c. şi în zilele următoare, o reţea transfrontalieră de contrabandă cu ţigări, ce proveneau din Ucraina şi erau introduse ilegal în ţară, prin zona de responsabilitate a Sectorului PF Halmeu (punctul de frontieră şi zona verde).

Şeful acestui grup era subinspector Stănică D., şef de tură la Sectorul Poliţiei de Frontieră Halmeu, care, în schimbul unor sume de bani sau alte foloase materiale, asigura pătrunderea ţigărilor în România, de unde erau preluate de mai multi distribuitori.

În data de 17 martie 2006, s-au efectuat un număr de 13 percheziţii domiciliare, ocazie cu care au fost găsite ţigări la diferiţi distribuitori din zonă, care au recunoscut modul în care aceste ţigări au ajuns în posesia lor. Tot în aceeaşi dată, au fost depistaţi şi reţinuţi 2 cetăţeni ucraineni, care au condus autovehiculele cu ţigări pe teritoriul român.

În sarcina ofiţerului Stanica D. s-au reţinut mai multe infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi contrabandă, pedeapsa cea mai mare prevăzută de lege fiind închisoarea de până la 18 ani.

Stănică D. a fost reţinut şi apoi arestat de Tribunalul Satu Mare pentru 29 zile, la percheziţia domiciliară găsindu-se aproximativ 10.000 Euro, 100 milioane lei şi un ceas elveţian în valoare de cca. 1000 de Euro, primit mită.

De asemenea, s-a descoperit achiziţionarea unui apartament, în luna ianuarie a.c., care a fost mobilat în condiţii excepţionale şi pe care ofiţerul nu îl menţionase în declaraţia de avere. La percheziţia autoturismului, la ieşirea din tură, au fost găsite sume de bani, în lei şi valută, de aproximativ 2.000 Euro, realizaţi din luare de mită (într-o singură noapte).

Ţigările găsite şi confiscate până în prezent sunt în valoare de aproximativ 160.000 Euro, dar cercetările continuă, existând date şi indicii că această reţea a păgubit bugetul de stat cu sume mult mai mari.

Reuşita acestei acţiuni se datorează colaborării celor trei instituţii care au pus la dispoziţia procurorului, un număr de 25 ofiţeri, ce au participat la rezolvarea cazului.

Cercetările continuă pentru a se stabili întinderea întregului prejudiciu, precum şi responsabilităţile penale pentru fiecare participant.