Un nou studiu al doixidului de carbon explica incalzirea globala

iulie 30, 2012

Un studiu recent releva faptul ca vartejurile si curentii cu dimensiuni de aproximativ 800km permit oamenilor de stiinta sa abordeze o noua perspectiva in studiul modului in care oceanele reusesc sa absoarba gazele cu efect de sera, un element principal care contribuie la fenomenul de incalzire globala.

Studiul realizat de catre o echipa mixta de cercetatori britanici si australieni, publicat in jurnalul „Nature Geoscience”, explica modul in care oceanele absorb dioxidul de carbon de la suprafata si il indreapta spre adancuri. Oamenii de stinnta spun ca acesta nou descoperita capacitate a oceanelor contribuie semnificativ la oprirea fenomenului de incalzire globala.

Aproximativ un sfert din totalul emisiilor de dioxid de carbon la nivel global sunt absorbite de catre oceane, spune studiul, din care in jur de 40% este stocat in jurul Antarcticii. Regiunea este considerata a fi cel mai mare depozit de dioxid de carbon de pe Pamant.

La o adancime de aproximativ 1 km, CO2-ul poate fi stocat timp de sute, chiar mii de ani. Pana la studiul oamenilor de stiinta britanici si australieni nu se stia exact modul in care dioxidul de carbon este absorbit de la suprafata si depozitat in adncurile oceanului.

Studiul aduce o analiza a datelor adunat timp de 10 ani. Din 2002, peste 80 de flote de cercetare au realizat masuratori in teren, au analizat rezultatele pana sa ajunga la o concluzie clara care i-ar putea ajuta pe cei responsabili de politicile globale de mediu sa adopte un sistem mai eficient de gestiune a emisiilor de dioxid de carbon astfel incat sa diminueze efectele distrugatoare ale incalzirii globale.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro