Un nou plan de tarifare pentru asigurarile auto

iulie 20, 2006

Allianz-Tiriac a lansat un nou sistem de ofertare a politelor auto-casco destinate persoanelor fizice. "Facem, prin lansarea acestui sistem nou de ofertare, un pas important catre client, devenind mult mai transparenti, mai accesibili si mai flexibili", a declarat directorul general Allianz-Tiriac, Cristian Constantinescu, in cadrul unei conferinte de presa. Prin noul sistem de ofertare, a fost lansat si noul program de calcul al tarifelor de prima pentru asigurarile de avarii ... si de furt a autovehiculelor apartinand persoanelor fizice. Trebuie reamintit faptul ca, in luna februarie 2006, pe site-ul Allianz, clientii si-au putut calcula on-line nivelul individualizat al primelor pentru emiterea politelor de asigurare. Astazi, pe acelasi site, putem gasi sistemul corespondent de tarifare a riscurilor de avarii si furt a autoturismelor aflate in proprietatea persoanelor fizice.
Acest nou sistem de tarifare casco se bazeaza pe criteriile luate in calcul pentru generarea primei de asigurare. Prin acest mod, se realizeaza o corelare riguroasa a costului politei cu profil de risc al solicitantului, pe baza statisticilor inregistrate in ultimii ani la nivelul portofoliului de asigurari casco al companiei.

Asigurare in functie de profilul clientului

Evaluarea profilului de risc al solicitantului tine cont de mai multe caracteristici. In primul rand sunt luate in calcul caracteristicile masinii (marca, model, valoare de nou, vechime, caracteristici tehnice) si in al doilea rand informatiile referitoare la utilizatorul vehiculului (varsta, stare civila, localitatea de resedinta, etc). Mai trebuie specificat faptul ca persoanele mature, a caror experienta in trafic depaseste 10-15 ani, beneficiaza, prin aplicarea noului sistem, de o oferta mult imbunatatita comparativ cu valorile de prime calculate pentru celelalte persoane si valorile de prime calculate anterior. Cristian Constantinescu subliniaza faptul ca, atata timp cat va exista acest segment de clienti, pentru care primele de asigurare sunt avantajoase, cresterea profitabila a portofoliului auto Allianz-Tiriac Asigurari va fi mentinuta.

Scoringul se face pentru client si nu pentru autovehicul in functie de istoricul relatiilor contractuale de tip casco. Astfel, sunt acordate bonusuri pentru fiecare an fara daune, fiecare reinnoire, rata daunei redusa. Generarea malus se realizeaza pentru rata ridicata a daunei, fiecare dauna inregistrata de client (evident se exclud evenimentele cu tert vinovat cunoscut).

Fransiza, un ajutor al solicitantilor

Clientii nu reprezinta singura categorie pentru care Allianz-Tiriac are, in noul format de ofertare, un pret competitiv, precizeaza reprezentantii companiei. Tinand cont de gradul ridicat al daunelor intamplate la nivelul asiguarilor auto si in contextul in care o mare parte din acestea sunt de valori mici (3-4000 euro), noul sistem are anumite reduceri substantiale aplicate primelor percepute de Allianz-Tiriac clientilor care accepta retinerea de la valori foarte apropiate de suma fransizei (partea de dauna care ii revine asiguratului) si ajung la discounturi de pana la 50% din valoarea primei de baza. Pentru acesti 50%, Allianz-Tiriac va incasa cu 10% mai putine venituri. Aceasta strategie e avantajoasa pentru ambele parti. Pe de o parte, asiguratul profita pe termen lung de beneficiile sistemului bonus/malus, iar pe de alta parte efectele pozitive pentru asigurator se pot manifesta la nivelul cheltuielilor administrative.

Efectele negative nu au ocolit compania, care a inregistrat in activitatea sa o accelerare a ritmului de crestere a ratei daunei portofoliului de polite auto. “Ne propunem sa contracaram tendintele de crestere a daunalitatii inregistrate la nivelul pietei locale a asigurarilor auto, puncteaza directorul general, unul dintre cele mai importante obiecte vizate de proiectul de individualizare a tarifului de prime la asigurarile de avarii si de furt ale autoturismelor persoanelor fizice.

La finalul conferintei, Constantinescu a specificat ca “se doreste alinierea programelor de dezvoltare a produselor la nivelul modelelor consacrate pe pietele dezvoltate ale Europei”. Potrivit datelor companiei, rata daunei in asigurarile casci s-a situat la 103,3% in 2005, comparativ cu 97,3% cu anul trecut. Anul trecut, Allianz-Tiriac a saubscris pe sectorul CASCO un volum de prime in valoare de 132,5 milioane euro, rezultat care asigura o cota de 35% pe piata de profil. La nivelul intregii piete, subscrierile din politele RCA, CASCO si CARTE VERDE au totalizat 636,8 milioane euro, reprezentand 68,3% din subscrierilepe clasa asigurarilor generale.

Allianz-Tiriac este cel mai important asigurator pe piata locala, cu o cota de piata de circa 20% la sfarsitul anului 2005, potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Cosmina Doicu
cosmina.doicu @ bankingnews.ro
www.bankingnews.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro