Un nou mesaj de la Osama bin Laden

Televiziunea arabă al-Jazeera a difuzat un mesaj audio despre care spune că a fost trimis de liderul organizaţiei al-Qaeda, Osama bin Laden.

Vocea care apare pe înregistrarea audio avertizează că sunt plănuite noi atacuri împotriva Statelor Unite ale Americii dar, în acelaşi timp, vorbeşte de un posibil “armistiţiu pe termen lung” cu americanii.

Dacă se confirmă că e vocea lui Osama Bin Laden, înseamnă că este primul mesaj trimis de acesta din decembrie 2004 încoace.

Luna trecută, televiziunea al-Jazeera a difuzat o casetă video înregistrată în septembrie de adjunctul lui bin Laden, Ayman al-Zawahiri.

Acesta declara că bin Laden este încă în viaţă, în pofida faptului că nu se mai auzise nimic de el şi a zvonurilor că ar fi bolnav.

Două al-Qaeda

Vocea de pe caseta audio afirmă că motivul pentru care nu au mai fost organizate atacuri în Statele Unite de la 11 septembrie 2001 încoace este că organizaţia al-Qaeda s-a implicat în diverse acţiuni în Irak şi fiindcă pentru operaţiuni pe teritoriul SUA e nevoie de pregătiri.

Dar, în pofida avertismentelor privind noi atacuri, în mesaj se vorbeşte şi de un armistiţiu pe termen lung.

“Nu ne deranjează să vă oferim un armistiţiu avantajos, pe termen lung, astfel încât să putem reconstrui Afganistanul şi Irakul. Nu e o soluţie ruşinoasă fiindcă astfel evităm pierderea a miliarde de dolari care i-ar avantaja pe cei care profită de război”, se mai spune în mesaj.

Osama bin Laden a mai oferit un armistiţiu asemănător şi Europei, după atacurile de la Madrid din martie 2004.

Corespondentul BBC pe chestiuni de securitate Frank Gardner afirmă că se poate vorbi acum de două organizaţii al-Qaeda.

Una este cea care operează în Irak, condusă de Abu Musab al-Zarqawi şi care organizează atacuri pe plan local zilnic.

Cealaltă al-Qaeda este organizaţia care îl include pe Osama bin Laden- despre care se crede că se ascunde în regiunea muntoasă de la graniţa dintre Pakistan şi Afganistan.

Rolul principal al aceastei al-Qaeda nu e să pună la cale atacuri ci e un rol mai degrabă de îndrumare spirituală şi inspiraţie pentru luptători. (Sursa: BBC)