Pentru a doua zi consecutiv, negocierile pentru formarea viitorului guvern au fost suspendate, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR nereușind să ajungă la o înțelegere asupra punctelor aflate în divergență: premierul și șefia Camerei Deputaților. Negocierile au durat doar două ore. Din cauza acestui nou blocaj, liderii celor trei partide se vor reîntâlni după consultările de luni de la Cotroceni.
Discuțiile au fost sistate la propunerea lui Ludovic Orban, au spus surse apropiate echipelor de negociere pentru Europa Liberă. PNL vrea ca funcția de președinte al Camerei Deputaților, dorită și de USR-PLUS, și de liberali, să fie discutată ulterior împărțirii funcțiilor ministeriale.
Ludovic Orban își dorește, de fapt, un vot deschis pentru șefia Camerei Deputaților ”pentru că știe că se poate baza și pe voturi de la PSD”, au spus pentru Europa Liberă sursele menționate.
Fiecare partid va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier, dar nu este clar dacă șeful statului va ieși luni cu o desemnare de premier.
Singura chestiune asupra căreia s-a căzut, totuși, de acord duminică este introducerea interzicerii traseismului parlamentar în viitorul protocol de guvernare.
Propunerea de interzicere a traseismului a fost făcută de UDMR, fiind susținută puternic și de USR-PLUS, ca o garanție că cele două partide nu vor fi date afară de la guvern în situația în care PNL reușește prin racolări să-și mărească numărul de parlamentari, așa cum a făcut în ultimul an.
Unul dintre liderii PNL ar fi amenințat chiar cu declanșarea alegerilor anticipate și ar fi invocat posibilitatea ca liberalii să intre la guvernare singuri cu susținerea parlamentară a PSD, așa cum s-a întâmplat în perioada 2007 – 2008 cu guvernul Tăriceanu, scrie g4 media, citând surse de la negocieri.
Sâmbătă, negocierile au durat cinci ore, dar au fost suspendate din cauza faptului că, pe de o parte, PNL susține că funcțiile de conducere ale celor două camere ale parlamentului să nu fie incluse în negocierile pentru formarea guvernului, iar, de cealaltă parte, USR-PLUS și UDMR spun că deciziile trebuie luate la pachet.
De fapt, blocajul este legat de împărțirea principalelor funcții în stat: prim-ministru, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului, au declarat surse pentru Europa Liberă.
USR-PLUS și UDMR cer ca principalele trei funcții în stat- premier, președinte al Camerei Deputaților și Senatului, să fie împărțite între cele trei partide. PNL dorește însă ca atât premierul, cât și conducerea Camerei Deputaților să-I revină, cee ace USR-PLUS și UDMR nu acceptă.
Conflictul premier vs șefia Camerei Deputaților
PNL a votat în Biroul Politic Național (BPN) de acum două zile să-l susțină pentru funcția de premier pe Florin Cîțu, deși președintele Iohannis l-ar fi dorit pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, actual premier interimar. Liberalii nici nu concept ca funcția de prim-ministru să nu le aparțină, ținând cont că au cel mai mare scor în alegeri, 25%.
USR-PLUS conștientizează că funcția va reveni PNL, deci ar fi dispus să renunțe la propria propunere Dacian Cioloș-, dar vor în schimb șefia Camerei Deputaților pentru Dan Barna.
Doar că PNL a votat deja ca această funcție, extrem de importantă în aritmetica funcționării legislativului, să-i revină lui Ludovic Orban, drept compensație pentru pierderea postului de prim-ministru, dar și pentru că este șeful partidului.
Liberalii nu sunt dispuși să cedeze conducerea Camerei, iar USR-PLUS spun că în această situație premierul ar trebui să le revină.
Dacă negocierile se vor bloca în acest punct, USR-PLUS va cere ca ministerele să fie împărțite în mod egal, așa cum a arătat Europa Liberă.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro