"Hey prietene, poti da muzica mai incet?". Daca cineva va spune acest lucru, probabil ca va puneti singur in pericol auzul. Mai mult de un miliard de adolescenti sunt expusi riscului de a-si pierde auzul, potrivit OMS ( Organizatia Mondiala a Sanatatii ). Nu este vorba doar de oameni in varsta care sufera pierderi de auz. Doar ascultand muzica la un nivel pe care probabil il considerati normal, sau prin faptul ca frecventati baruri zgomotoase, cluburi de noapte si evenimente sportive, acest lucru va poate afecta permanent auzul.
Analizand obiceiurile de ascultare a muzicii in randul a 12 persoane de pana la 35 de ani din tarile instarite din intreaga lume, Organizatia Mondiala a Sanatatii a descoperit ca aproximativ 50% din cei studiati, ascultau muzica pe dispozitive audio personale la niveluri sonore periculoase. In jur de 40% sunt expusi la niveluri daunatoare de muzica si zgomot in locuri de divertisment.
Nu dureaza mult pana cand auzul va este afectat, in timp ce va distrati intr-un club de noapte. Potrivit OMS, "expunerea la niveluri de zgomot de 100 dB, ceea ce este tipic in astfel de locuri, este sigur pentru nu mai mult de 15 minute."
Odata ce va pierdeti auzul, acesta nu va mai veni inapoi. Rapperul Plan B si solistul Chris Martin de la Coldplay stiu prea bine acest lucru. Amandoi sufera de tinitus, o pierdere a auzului care provoaca permanent un sunet iritant in urechi, pentru ca nu si-au protejat auzul. Acum, ei si-au unit fortele formand o asociatie britanica pentru pierdere de auz cu scopul de a-i avertiza si pe altii.
"Sufar de tinitus", spune raperul Plan B pe actionhearingloss.org. "Cand am dezvoltat prima oara aceasta afectiune, am crezut ca trec trenuri prin casa mea ca si cum as locui langa o gara. A fost un zgomot extrem de puternic in urechi. Acum trebuie sa port dopuri de urechi speciale, atunci cand ma duc la culcare pentru a ma ajuta sa nu mai imi aud urechile sunand ".
In urma acestor constatari, Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat initiativa "Sa ascultam muzica in siguranta". O parte a campaniei are scopul de a incuraja producatorii sa creeze functii audio de siguranta pe dispozitive si apoi educarea consumatorilor cu privire la cum sa le folosească. OMS face, de asemenea, apel la guverne sa creeze si sa aplice legislatia pentru nivelul admis de zgomot in zonele de agrement.
Sursa: CNN
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro