Un iaz corect ingrijit

Iubitorii de natura, ce detin o gradina generoasa, isi pot amenaja un iaz in care sa se creasca, intr-un mediu apropiat celui natural, plante acvatice sau pesti. Pentru a profita de oaza de liniste oferita, iazul trebuie sa fie ingrijit corespunzator. Primavara reprezinta perioada optima in care ii poti oferi iazului ingrijirea de care are nevoie.

Prima etapa ce se poate face este de a verifica filtrul, pompa de apa sau sistemul de iluminat. In cazul in care echipamentele necesita reparatii sau inlocuire de piese, aceste observatii trebuie realizate in cel mai scurt timp posibil. Urmatorul pas spre iazul perfect este de a inlocui apa evaporata sau acoperita de reziduuri, insa nu inainte de a indeparta resturile de la plante de pe suprafata apei sau de la fundul iazului. Inainte de a umple iazul cu apa curata se va acorda atentie asupra pestilor din iaz ce se vor scoate si se vor pune intr-un acvariu. Pestii vor fi reintrodusi in iaz numai dupa ce cantitatea de apa din lac este optima si numai dupa o verificare temeinica a starii de sanatate a acestora.

Unul din cei mai mari inamici ai calitatii apei din iaz si a vietuitoarelor existente sunt algele inmultite necontrolat. Pentru a preveni dezvoltarea algelor se pot planta diverse plante acvatice ce scad cantitatea de substante nutritionale din apa si care sunt necesare dezvoltarii algelor. In cazul in care algele se dezvolta si se inmultesc peste medie, acestea se pot indeparta prin intermediul solutiilor de combatere a algelor. Aceste substante au capacitatea de a distruge algele in maxim 24 de ore, proprietarul trebuind ulterior sa indeparteze resturile ramase din alge.

Toamna, pentru a preveni ca frunzele si crengutele copacilor sa ajunga in iaz, se aseaza o plasa speciala pe toata suprafata iazului. Daca nu se apeleaza la aceasta plasa, riscul ca frunzele sau alte resturi sa ajunga in apa iazului este foarte mare. Acest lucru poate conduce la alterarea calitatii apei si a vietii plantelor si animalelor datorita pericolului oferit de descompunerea reziduurilor din apa.

Pentru a va bucura pentru o perioada lunga de timp de imaginea uimitoare oferita de iazul din gradina, acesta trebuie supravegheat pe toata perioada anului. Ingrijirea acestuia se va realiza sezonier si numai in anumite conditii.

» Preluat de pe LivePr.ro
Un iaz corect ingrijit