Ultimul laborator subacvatic amenintat de faliment. Imagini surprinzatoare

Una dintre cele mai importante facilitati de cercetare marina din lume si cea mai importanta din Statele Unite, laboratorul subacvatic din Florida este amenintat sa se inchida odata cu incheierea ultimei misiuni de cercetare, inca in desfasurare pana sambata 21 iulie 2012. Presedintele Obama a decis sa taie finantarea anuala de 3 milioane USD care asigura desfasurarea normala a activitatii laboratorului. Fara finantare din partea statului, facilitatea de cercetare va fi inghitita de adancurile pe care le cerceteaza.

Laboratorul, aflat la o adancime de aproape 20m, apartine autoritatii pentru supravegherea oceanelor si a atmosferei. Reprezentantii institutiei spun ca singura solutie pentru pastrarea acestei importante facilitati de cercetare este atragerea de finantari din surse privat, dar avand in vedere situatia economica actuala, este putin probabil ca sectorul privat sa-si asume astfel de cheltuieli pentru sustinerea cercetarii.

Laboratorul permite studierea amanuntita a recifului de coral, permitand cercetatorilor pana la 9 ore de scufundare continua. Facilitatea este dotata pentru a gazdui un echipaj de cercetare si echipamentul acestuia.

Urmariti mai jos cum arata laboratorul si cum lucreaza si traiesc biologii marini care il folosesc pentru a descifra tainele oceanului:


Live video for mobile from Ustream