Ultimul contingent de militari in termen din MAI s-a liberat

decembrie 19, 2006

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a participat astăzi, 18 decembrie a.c., la ceremonia de trecere în rezervă a ultimului contingent de militari în termen din Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Cei 400 de militari din structurile Jandarmeriei şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, aparţinând garnizoanei Bucureşti, încorporaţi în lunile martie şi iunie 2006, au prezentat, pentru ultima dată, onorul ministrului Administraţiei şi Internelor şi reprezentantilor conducerii MAI, prezenţi la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Atât ei cât şi cei peste 4.600 colegi din structurile M.A.I. care au terminat stagiul militar şi au fost lăsaţi astăzi la vatră, au primit, din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor, ceasuri de mână pentru a-şi aminti, peste ani, că au făcut parte din ultimul contingent de militari în termen încorporaţi în cadrul sistemului de obligativitate a serviciului militar.

Cu această ocazie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga a susţinut următorul discurs :

“ Stimaţi tineri cetăţeni,
Lumea din jurul nostru se schimbă şi se schimbă repede.
La începtul verii, când aţi fost încorporaţi în armele Ministerului Administraţiei şi Internelor, România se străduia să recupereze ultimele restanţe care stăteau în calea primirii noastre în Uniunea Europeană. Astăzi, când sunteţi lăsaţi la vatră după ce v-aţi făcut din plin datoria faţă de ţara voastră, incertitudinile au dispărut şi ne pregătim ca de astăzi în exact două săptămâni să devenim membri cu drepturi depline ai Uniunii, la capătul unui drum care a durat opt ani.
Generaţia din care faceţi parte va fi principalul beneficiar al acestei aderări îndelung aşteptate şi îndrăznesc să sper că viaţa voastră va fi mult mai bună decât cea pe care au dus-o părinţii şi bunicii voştri, fără restricţiile şi suferinţele pe care aceştia le-au avut de îndurat.
Chiar de la 1 ianuarie, deci peste doar două săptămâni, vă veţi bucura, alături de ceilalţi cetăţeni ai României, de drepturi la care în urmă cu zece sau cincisprezece ani nu am fi avut nici măcar curajul să ne gândim: nu de mult, cetăţenii noştri treceau prin umilinţe greu de suportat la cozile din faţa ambasadelor europene; iată că peste câteva zile vom avea dreptul de a merge la Paris, Madrid sau Londra doar cu cartea de identitate – şi acesta nu este decât un exemplu, cel mai la îndemână, de beneficiu imediat al aderării.
Pentru a ajunge să ne câştigăm aceste drepturi, a fost nevoie ca România să treacă prin schimbări majore, iar ritmul acestora a fost extrem de intens în ultimii doi ani.
Printre aceste modernizări s-a aflat şi decizia profesionalizării integrale a armatei, a jandarmeriei şi a serviciilor de urgenţă, decizie care a făcut ca voi să fiţi ultima generaţie de tineri români supuşi obligaţiei de a efectua serviciul militar.
V-aţi achitat de această datorie cu succes şi vă mulţumesc pentru eforturile pe care le-aţi făcut, pentru zecile sau sutele de intervenţii periculoase la care aţi participat, pentru incendiile pe care le-aţi stins, pentru curajul cu care
v-aţi pus viaţa în pericol când a fost nevoie să faceţi acest lucru.
Vă aşteptăm înapoi în rândurile noastre, fie ca angajaţi profesionişti ai Jandarmeriei sau ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, fie ca voluntari în cadrul serviciilor de urgenţă înfiinţate în acest an în fiecare din localităţile ţării.
Concursurile care se vor desfăşura şi în cursul anului viitor pentru intrarea în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor vă sunt deschise şi vă asigur că sunt corecte şi transparente; în acelaşi timp, vă garantez că, dacă veţi face această alegere, vă aşteaptă o viaţă deloc uşoară, dar plină de satisfacţii.
Pentru cei dintre voi care nu-şi doresc o astfel de carieră, vă invit să vă alăturaţi serviciilor voluntare din localităţile de unde proveniţi, în cadrul cărora veţi putea fi de mare ajutor vecinilor voştri, la nevoie. Sper ca aceste servicii – peste 3000 la număr în toată ţara - să devină în scurt timp atrăgătoare pentru cetăţeni, prin utilitatea lor şi nu în ultimul rând prin avantajele pe care le oferă celor care participă la munca de apărare a comunităţii împotriva urgenţelor.
După cum ştiţi, în acest an Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a confruntat cu două provocări majore.
Prima dintre aceasta, cea de a umple golul lăsat în sistem de eliminarea serviciului militar obligatoriu şi de a îi pregăti corespunzător pe noii veniţi în sistem. Pentru a nu fi afectată capacitatea operativă a celor două structuri, în anul 2006 au fost încadrate la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă aproape 13.000 de persoane, iar în Jandarmerie peste 7.500 de subofiţeri şi personal contractual.
În prezent, printre cele mai importante preocupări ale noastre se află pregătirea acestor noi angajaţi, care trebuie să se familiarizeze în cel mai scurt timp cu tehnicile şi cu procedurile de intervenţie şi să îşi facă datoria la cel mai înalt nivel de profesionalism posibil.
Numai pentru profesionalizarea structurilor Jandarmeriei Romane şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă prin înlocuirea posturilor de militar în termen cu personal profesionist, ca urmare a desfiinţării obligativităţii executării serviciului militar, vom fi nevoiţi să cheltuim anul viitor peste 400 de milioane lei noi, adică 4000 de miliarde de lei.
Nici eforturile pe care le facem pentru îmbunătăţirea dotărilor de care beneficiază Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă nu le putem trece cu vederea. În ciuda investiţiilor enorme realizate în ultimii doi ani, gradul de înzestrare al inspectoratului este încă de doar 76%, iar un procent de 93% din mijloacele existente au durata normală de utilizare depăşită.
Remedierea acestei deficienţe necesită cheltuieli însemnate, pe care vom reuşi să le acoperim în timp – eu sper cât mai repede pentru că suntem datori cetăţenilor, cărora trebuie să fim capabili le sărim în ajutor în caz de nevoie.
De mâine vă veţi întoarce la familiile voastre şi, după cum spuneam, veţi merge acasă într-o Românie aflată în faţa unui nou început. Intrarea în Uniunea Europeană nu va schimba România peste noapte, dar o va schimba, şi o va schimba profund.
In zilele de după Revoluţie, un analist spunea că tranziţia va dura cel puţin 15 ani. În euforia de atunci, puţini au fost cei care l-au crezut, dar iată că aşa a fost. La fel se va întâmpla şi cu beneficiile aderării: vor apărea rând pe rând, de-a lungul anilor, ajutându-ne să construim pentru cetăţenii români un viitor mai bun.
Aveţi şansa extraordinară de a face parte dintr-o generaţie care a ajuns la maturitate în această perioadă în care România păşeşte în Uniunea Europeană. Exploataţi-vă cum puteţi mai bine această şansă, pentru că, în ceea ce ne priveşte, noi ne vom face datoria şi vom creea cadrul necesar pentru a vă permite să vă bucuraţi de toate drepturile care vă revin, ca cetăţeni europeni.
În încheiere, vă doresc tuturor un Crăciun şi un An Nou fericite, cu cât mai multă sănătate şi prosperitate. La mulţi ani!„

Procesul de integrare europeană a României a impus printre altele şi o restructurare instituţională necesară compatibilităţii cu structurile similare europene. În acest context, apariţia Legii 395 din decembrie 2005, privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu, a impus o nouă strategie a resurselor umane atât în cadrul Jandarmeriei Române, cât şi în cazul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în sensul profesionalizării serviciului militar.

Pentru a nu fi afectată capacitatea operativă a celor două structuri, în anul 2006, au fost încadrate, la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, peste 12.900 posturi, iar în Jandarmerie peste 7.500 de subofiţeri şi personal contractual. Cele mai multe angajări au fost făcute în urma concursurilor organizate în toate judeţele ţării.

Jandarmeria Română va continua procesul de profesionalizare a propriilor structuri, în anul 2007, urmând a mai fi încadrate peste 1.600 posturi, aprobate prin Hotărâre a CSAT.

În ceea ce priveşte Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, profesionalizarea personalului se derulează în trei etape, până în anul 2008. Pregătirea iniţială a subofiţerilor nou angajaţi se realizează prin cursuri cu durata de 4 săptămâni pentru cei care au îndeplinit stagiul militar în unităţi de pompieri sau protecţie civilă şi 8 săptămâni pentru cei cu stagiul militar satisfăcut la alte arme. (MA)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro