UE sprijina echilibrul intre sexe in pozitiile decizionale

Desi Uniunea Europeana sprijina si promoveaza mereu egalitatea in drepturi, in tarile Uniunii inca se manifesta o situatie nedorita: femeile sunt depasite considerabil de barbati, ca si numar, in pozitiile de raspundere, in mai toate domeniile. Astfel, femeia este slab reprezentata in pozitiile de putere si de decizie.

Spre exemplu, in parlamentele nationale, mai putin de unul din patru membri este femeie, ca medie. In Parlamentul European, trei din zece membri sunt femei (2009-2014).

In afaceri, femeia este si mai slab reprezentata in functiile "de sus": in medie, unul din zece membri ai consiliilor din companii este femeie si numai 3% dintre presedintii de bord ai companiilor sunt femei.

Comisia Europeana promoveaza echilibrul intre sexe in pozitiile decizionale.

La data de 1 martie 2011, vicepresedintele Reding a incurajat companiile cotate la bursa sa semneze un document si sa dezvolte initiative de auto-reglementare pentru a obtine mai multe femei in functii de conducere, in vederea atingerii obiectivului de 30% proportie femei in consiliile companiilor listate pana in 2015 si 40% pana in 2020.