Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar trebui să fie reformată și mai puternică pentru a face față pandemiilor și să expună deficiențele statelor membre în caz de urgență sanitară, au declarat vineri oficialii Uniunii Europene, citați de Reuters și AFP.
Comentariile au fost făcute la o conferință video a miniștrilor sănătății din UE, unde a fost aprobat un document privind reforma agenției ONU care propune o serie de schimbări radicale necesare pentru a spori puterile și resursele OMS.
Măsurile propuse survin criticilor conform cărora China și alte țări nu au împărtășit în timp util informații cu privire la pandemia de COVID-19 la începutul ei.
„Actuala pandemie ne provoacă foarte acut dar este foarte important ca dezbaterea reformei (OMS) să aibă loc în paralel", a declarat ministrul german al Sănătății Jens Spahn într-o conferință de presă.
El nu a spus când ar trebui să înceapă procesul de reformă, dar a subliniat că, în urma reformării sale, OMS ar trebui să devină mai rapidă în reacția la crizele din sănătate, în timp ce statele sale membre ar trebui să împărtășească mai multe informații în caz de urgență.
„Este extrem de important să mergem mai departe cu această reformă”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, în aceeași conferință de presă.
În proiectul de declaraţie, UE consideră că OMS, agenţia ONU aflată în prima linia pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, este insuficient echipată pentru a-i face faţă.
„Chiar dacă OMS dispune de un mandat amplu, recenta pandemie a arătat că aşteptările comunităţii internaţionale faţă de organizaţie (...) depăşeau în general ceea ce puteau asigura capacităţile actuale ale OMS”, constată documentul, menţionând totodată că statele UE „iau notă de provocările (...) cu care OMS se confruntă în actualul context geopolitic”.
Cei 27 fac un apel la întărirea suplimentară a independenţei, muncii normative, capacităţii tehnice, responsabilizării, eficacităţii şi transparenţei OMS.
Printre propunerile UE figurează în special posibilitatea ca OMS să facă evaluări epidemiologice independente la faţa locului în zonele cu risc ridicat de propagare de virusuri, în strânsă legătură cu statele respective.
„Apreciem foarte mult leadershipul puternic al UE în domeniul sănătății globale și sprijinul său ferm pentru OMS, inclusiv sprijinul pentru întărirea organizației”, a reacționat OMS, refuzând să comenteze în mod specific documentul UE.
După luni de presiune internațională, în septembrie a fost înființat un grup independent de revizuire a tratamentului global al pandemiei. Procesul de reformare a OMS va începe după aceea, au spus oficialii.
În proiectul documentului, cu care UE participă la întrunirea OMS de la mijlocul lunii noiembrie, agenția ONU este îndemnată să facă public mai rapid modul în care și dacă statele sale membre își respectă obligațiile privind schimbul de informații cu privire la crizele de sănătate.
După cum aminteşte AFP, China a fost foarte criticată pentru refuzul de a accepta anchete complet independente pe teritoriul său la începutul pandemiei.
Statele Unite au acuzat OMS că este prea aproape de China în prima fază a pandemiei, când criticii spun că Beijingul a fost lent în schimbul de informații cruciale cu privire la noul coronavirus care a apărut pentru prima dată în orașul Wuhan.
OMS a respins în mod repetat aceste acuzații.
„Transparența cu privire la cine respectă regulile este fundamentală", a declarat Kyriakides miniștrilor la conferința video, potrivit notelor sale de cuvânt.
Proiectul de document afirmă, de asemenea, că țările OMS ar trebui să permită evaluări epidemiologice independente la fața locului în zonele cu risc ridicat în timpul crizelor de sănătate.
Preşedintele american Donald Trump a acuzat OMS de o prea mare apropiere de China, unde a apărut noul coronavirus, iar administraţia sa a început procedurile de a retrage Statele Unite din această organizaţie, la care sunt principalul contributor.
„Vrem ca ţările din G7 să aibă o poziţie comună asupra acestor reforme 'şi să găsească parteneri în toată lumea pentru a le iniţia. (...) Vom vorbi de asemenea cu China”, a mai spus Jens Spahn, menţionând că state membre ar putea fi chemate să-şi majoreze contribuţiile la OMS.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro