UE sarbatoreste cea de-a 7-a Saptamana Europeana a Mobilitatii: Aer curat pentru toti

septembrie 17, 2008

Mai mult de 200 de milioane de oameni din intreaga Europa si din lume sunt asteptati sa participe la Saptamana Europeana a Mobilitatii (16-22 septembrie) - cel mai mare eveniment global dedicat transportului urban sustenabil. Tema acestui an, "Aer curat pentru toti", incurajeaza autoritatile locale sa organizeze initiative care sa puna in lumina legatura dintre mobilitate si calitatea aerului si sa lanseze masuri permanente care sa stopeze emisiile daunatoare, cum ar fi introducerea zonelor de emisii slabe sau a parcarilor si a navetelor de autobuz spre centrele oraselor.

Vice-presedintele si comisarul Siim Kallas, responsabil pentru afaceri administrative, audit si anti-frauda a spus: "Ca si in anii trecuti, Comisia si personalul sau sustin ferm Saptamana Europeana a Mobilitatii. Cand este vorba despre transport sustenabil, fiecare dintre noi poate contribui: de aceea consider ca este o responsabilitate personala sa pun la dispozitia personalului informatii clare cu privire la optiunile existente pentru a schimba obiceiurile individuale si sa mentin un dialog constant cu autoritatile si partile interesate pentru imbunatatirea ofertei globale in materie de alternative de transport."

Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas a spus: "An de an, din ce in ce mai multa lume participa la aceasta initiativa, fapt care subliniaza cat de importante sunt pentru cetatenii europenii aspectele legate de transportul urban. Ei au dreptate sa fie preocupati de calitatea aerului pe care il respira, deoarece poluarea aerului are un impact grav asupra respiratiei lor. Doua treimi din orasele europene continua sa depaseasca standardele privind calitatea aerului ambiant. In vreme ce poluarea din cauza transportului este principalul factor responsabil, trebuie sa gasim modalitati sa reducem emisiile si sa facem din orasele noastre locuri mai curate si mai propice vietii cotidiene."

"Aer curat pentru toti"
Transportul este cauza principala a poluarii in orasele europene. Un raport publicat recent de catre Agentia Europeana pentru Mediu a aratat ca transportul ramane unica sursa de oxizi de azot (NOx) si se situeaza pe locul al doilea in ceea priveste productia de emisii de particule fine (PM10 si PM2.5) in UE. In vreme ce emisiile din cauza transportului scad in cea mai mare parte a statelor membre ale UE, calitatea aerului continua sa fie o problema in zonele urbane. Tema acestui an, "Aer curat pentru toti", incurajeaza autoritatile locale sa imbunatateasca calitatea aerului la nivel local prin limitarea emisiilor daunatoare din cauza transportului. Cetatenii, in acelasi timp, sunt invitati sa isi modifice comportamentul in materie de transport si sa sustina masurile destinate imbunatatirii facilitatilor destinate transportului public, ciclistilor si pietonilor.
Mostenire durabila
Saptamana Mobilitatii este menita sa schimbe obiceiurile oamenilor in materie de transport oferind alternative la automobil care sunt respectuoase cu mediul. Publicul are ocazia de a evalua formele alternative de transport, iar autoritatile locale au oportunitatea de a testa noi servicii si noi infrastructuri. Se asigura astfel o mostenire durabila, deoarece orasele participante sunt incurajate sa lanseze cel putin o masura practica permanenta. Exemple recente in acest sens includ garantarea rambursarii clientilor din Frankfurt in cazul in care transportul in comun ar inregistra mai mult de zece minute de intarziere, in timp ce site-ul web al orasului Edinburgh (www.educatedtravel.info) incurajeaza lumea sa ia in considerare alte optiuni de transport, in special daca sunt noi la scoala, la colegiu sau la universitate. In multe orase, principala forma de a marca Saptamana Europeana a Mobilitatii este organizarea unei zile fara automobile.
Puterea exemplului
Comisia Europeana sustine activ si incurajeaza utilizarea transportului sustenabil in randurile personalului sau. Asociatia bruxeleza non-profit Pro Velo i-a acordat premiul Parking Velo d'Or 2008 pentru serviciul sau de imprumut de biciclete, care permite personalului sa imprumute biciclete pentru deplasari legate de activitatea curenta. Pe durata Saptamaniii Mobilitatii, se vor desfasura campanii de informare privind posibilitatile de utilizare in comun a automobilelor (carpooling) si cu privire la beneficiile transportului in comun si ale mersului pe bicicleta. Personalul care va veni la serviciu pe bicicleta va primi micul dejun gratis si, totodata, se vor organiza tururi ale Bruxelles-ului pe bicicleta.
Participare in crestere
Evenimentul a cunoscut o crestere de sase ori in privinta numarului de orase participante de la lansarea sa in 2002. Anul trecut, numarul acestora a atins un record de peste 2 000 de orase participante in 36 de tari. Anul acesta este asteptata participarea a 200 de milioane de persoane. Orasele si municipiile din cele mai multe dintre statele membre si din Asociatia European a Liberului Schimb (AELS) prevad organizarea unor evenimente care sa informeze asupra optiunilor alternative de transport. Participa de asemenea o serie de autoritati locale din alte parti ale lumii, intre care Brazilia, Canada, Columbia, Japonia si Coreea de Sud.
Saptamana Europeana a Mobilitatii este coordonata de trei organizatii neguvernamentale specializate in problematica urbana a mediului: Eurocities, Energie-Cites si Climate Alliance. Directia generala Mediu a Comisiei Europene contribuie financiar si organizeaza premiile anuale ale Saptamanii Europene a Mobilitatii pentru cele mai bune masuri si programe de activitati.
Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul web al Saptamanii europene a mobilitatii:
www.mobilityweek.eu

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro