UE salută armistițiul din Nagorno-Karabah. Guvernul din Armenia se teme de „o tentativă de lovitură de stat"

noiembrie 11, 2020

Uniunea Europeană salută încheierea unui armistițiu între Armenia și Azerbaidjan, mediat de Rusia, pentru a pune capăt conflictului armat din regiunea separatistă Nagorno-Karabah. Acordul nu a fost bine primit la Erevan unde mulțimea furioasă a distrus mai multe instituții publice, iar guvernul armean a avertizat opoziția să nu încerce „o tentativă de lovitură de stat".

Prin vocea înalt reprezentantului pentru Afaceri Externe, Joseph Borrell, UE salută acordul „care va preveni pierderea de vieți omenești și și este, sperăm, un prim pas către o soluționare cuprinzătoare" a conflictului.

„Uniunea Europeană continuă să sprijine grupul existent OSCE pe formatul Minsk și gata să contribuie la aceste eforturi și la punerea în aplicare a acordurilor pentru o dezvoltare pașnică și prosperă a întregii regiuni din Caucazul de Sud", transmite Joseph Borrell într-o declarație publică.

Liderii Armeniei, Azerbaidjanului și Rusiei au semnat un nou acord de încetare a luptelor în regiunea separatistă Nagorno-Karabah din Azebaidjan, începând de marți, 10 noiembrie – un acord care a fost primit cu proteste în capitala armeană Erevan.

În timp ce anunțul unui acord de încetare a focului la celebări în Azerbaidjan, acesta a stârnit proteste furioase în capitala armeană, cu manifestanți care au asaltat clădirile guvernamentale și parlamentul.

Conform acordului, Azerbaidjanul va păstra teritoriul dun Nagorno-Karabakh și zonele înconjurătoare pe care l-a capturat în timpul conflictului. De asemenea, solicită forțelor armene să predea unele zone pe care le deținea în afara granițelor Nagorno-Karabakh, inclusiv districtul estic Agdam și zona vestică Kalbacar. Aceste prevederi au declanșat proteste vehemente în Armenia împotriva premierului Pașinian.

Guvernul armean a avertizat opoziția să nu încerce o „lovitură de stat" în contextului protestului de amploare ce se anunță pentru miercuri, 11 noiembrie.

Înaintea protestului planificat de opoziție din 11 noiembrie, poliția armeană a avertizat că organizarea de mitinguri continuă să fie interzisă în țară, care se află sub legea marțială de când au izbucnit ultimele lupte în enclavă pe 27 septembrie.

Vorbind la televiziunea de stat, vicepremierul Tigran Avinian nu a exclus ca actualul guvern să demisioneze, dar a avertizat împotriva oricărei încercări de „lovitură de stat”.

„Vreau să asigur toate forțele politice care încearcă să prindă pești în ape tulburi în condițiile legii marțiale că nu va exista toleranță în această chestiune”, a spus vicepremierul.

El a spus că va veni timpul pentru căutarea celor responsabili într-un proces politic intern.

„Dacă este necesar, acest guvern va plecat, va fi ales un nou guvern, dar eu personal și echipa noastră nu putem permite nici o încercare de lovitură de stat", a spus Avinian.

Președintele Armen Sarkisian a lansat „consultări” cu reprezentanți ai mai multor partide politice în încercarea de a calma tensiunile și de a menține „unitatea” națională, a transmis biroul prezidențial.

Armistițiul încheiat luni este a patra încercare de a pune capăt luptelor reizbucnite la sfârșitul lunii septembrie și care au făcut până acum mii de victime. Trupe rusești vor fi staționate în regiunea separatistă pentru a menține pacea iar președintele azer Aliyev a ținut să precizez – într-un discurs televizat – că în acord nu se vorbește despre un statut special al enclavei.

În ultimele zile, milițiile armene din Nagorno- Karabah erau în defensivă iar premierul Pashinian a recunoscut luni seară că a accepta acest nou acord după o analiză „serioasă” a situației de pe teren. 

Înainte de acord, autoritățile din regiunea separatistă au confirmat faptul că forțele azere au cucerit orașul strategic Șuși, situat în vecinătatea capitalei regiunii, Stepanakert. Oraș situat pe o înălțime care controlează șoseaua dintre Stepanakert și Armenia propriu-zisă.

Armenii vor pierde, de asemenea, regiunea Lachin, unde un drum crucial leagă Nagorno-Karabakh de Armenia. Acordul prevede ca o zonă cu o lățime de 5 kilometri în așa-numitul coridor Lachin să rămână deschisă și să fie protejată de aproximativ 2.000 de forțe de pace din Rusia.

De când au izbucnit luptele pe 27 septembrie, câteva mii de oameni au fost uciși de ambele părți. Trei acorduri de încetare a focului au fost încălcate imediat ce urmau să intre în vigoare.

Mii de oameni au fugit din Nagorno-Karabakh în ultimele zile în Armenia, cu linii de vehicule blocând drumul principal care leagă enclava de Armenia

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro