Liderii din Uniunea Europeană și din Balcanii de Vest se vor reuni miercuri în cadrul unui summit care a fost stabilit inițial cu scopul de a apropia volatila regiune de cel mai mare bloc comercial al lumii înainte ca agenda să fie dată peste cap de criza coronavirusului.
Întâlnirea, precum era inițial stabilită, ar fi fost o oportunitate pentru Uniunea Europeană de a oferi celor șase state care nu sunt încă membre un pachet substanțial de stimulente economice. Albania și Macedonia de Nord, frustrate de întârzieri cu startul discuțiile de aderare, ar fi putut primi un termen pentru începerea negocierilor.
Dar acest lucru nu mai este cazul acum că pandemia a luat centrul atenției, iar summitul, un eveniment foarte organizat de Croația cu o simbolistică aparte - povestea de succes a statului din Balcani care a aderat la UE din 2013 și care deține acum președinția rotativă - a fost mutat în regim de teleconferință, scrie AP.
Perspectiva aderării la UE a fost o forță puternică în eforturile de reformă democratică, politică și economică din Balcani, unde Rusia și China se bat, de asemenea, pentru influență.
Întârzierea în deschiderea negocierilor pentru aderare este văzută de unele persoane din regiune ca o uitare de către Uniunea Europeană a partenerilor din Balcani odată ce pandemia a zdruncinat încrederea în Europa.
În schimb, liderii europeni sunt extrem de iritați că omologii lor din cele șase state balcanice nu au ezitat în a oferi laude Chinei și Rusiei pentru sprijinul acordat în criza coronavirusului.
Uniunea Europeană afirmă că nu primește suficient credit pentru sprijinul de 3,3 miliarde de euro oferit, despre care oficialii europeni spun că depășește ca valoare ajutorul cu produse medicale oferit de China pentru Serbia și Bosnia la începutul pandemiei.
„Summitul în sine este un mesaj pentru a spune: vrem să vă alăturați", a afirmat, pentru agenția Reuters, un oficial de rang înalt implicat în pregătirea evenimentului. „Dar vom spune și că nu puteți să o să le faceți pe plac Chinei și Rusiei când vi se potrivește situația", a adăugat oficialul.
China și Rusia au trimis medici și echipamente medicale în Bosnia și Serbia în martie pentru a sprijini răspândirea coronavirusului într-un moment în care Uniunea Europeană a ezitat în a oferi un prim răspuns unitar în fața pandemiei.
Președintele sârb Aleksandar Vucic le-a mulțumit public omologului său chinez Xi Jinping și poporului chinez.
„Europa în care am crezut în urmă cu 10 ani nu mai există astăzi", spunea Vucic atunci, dar între timp și-a domolit discursul.
După ani în care au fost neglijate, cele șase state au acum atenția guvernelor UE care se tem de influența Chinei și a Rusiei în regiune de ceva ani.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat în noiembrie că dacă UE nu va face mai mult, „alții o vor face".
În martie, Macedonia de Nord și Albania au obținut aprobarea de a începe negocierile de aderare după o întârziere de doi ani, ceea ce a o reaprins speranță în regiune după ce începuse să se stingă.
La summit, toți liderii vor apărea pe medii neutre pentru a evita orice însemn despre care un oficial UE a spus „va îngreuna conferința video”, întrucât tensiunile diplomatice persistente arată că simbolurile naționaliste ar putea cauza ofense.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro