UE dă undă verde sancționării Rusiei, Chinei și Coreei de Nord pentru atacuri cibernetice

iulie 22, 2020

Ambasadorii Uniunii Europene au dat undă verde pentru sancționarea serviciului rus de informații militare, GRU, precum și a Chinei și Coreei de Nord, pentru cele trei atacuri cibernetice date în ultimii ani.

Câteva surse familiare cu dosarul au declarat pentru RFE / RL, pe 22 iulie, că ambasadorii UE au decis să înghețe activele GRU, ale Tianjin Huaying Haitai, China, China Science Development and Technology, și ale nord coreenilor de la Chosun Expo.

De asemenea, vor fi înghețate fondurile potențiale deținute de către toți trei în bloc și vor fi impuse interdicții de viză pentru șase cetățeni din China și Rusia, despre care se crede că se află în spatele atacurilor cibernetice WannaCry, NotPetya și Cloud Hopper.

Sancțiunile, care vor fi adoptate în mod oficial până la sfârșitul lunii iulie, sunt primele impuse de UE în cadrul noului său regim de cibersancțiune, adoptat anul trecut și permite blocului să pună în aplicare interdicții de viză și înghețarea activelor care aparțin persoanelor și entităților implicate în atacuri cibernetice atât împotriva statelor membre UE, cât și a țărilor terțe și a organizațiilor internaționale.

Atacul WannaCry din mai 2018, urmat de NotPetya o lună mai târziu, a paralizat calculatoarele și companiile la nivel global. Grupul de hackeri din China, APT10, este suspectat că s-ar afla în spatele atacului Cloud Hopper, care a vizat întreprinderile și agențiile guvernamentale prin intermediul furnizorilor de servicii IT.

Atacurile, care au legătură cu agenții de informații din cele trei țări, au lovit mai multe state membre ale UE și din întreaga lume.

Oficialii UE au acuzat Rusia că a condus o campanie de hacking împotriva Occidentului.

Rusia este acuzată că s-a aflat anul trecut în spatele tentativei de penetrare a rețelei de pază a armelor chimice la nivel mondial - Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, cu sediul în Olanda.

Agenția a investigat atacul cu neurotoxină asupra fostului agent rus dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, din Marea Britanie, în 2018, precum și presupusa folosire de arme chimice de către guvernul sirian.

Sursele au mai declarat că Uniunea Europeană lucrează la listarea a două persoane, precum și a unei entități, toate din Rusia, despre care Berlinul susține că au fost implicate în atacul cibernetic din 2015, împotriva parlamentului german.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că există „dovezi dure” ale implicării „forțelor rusești” în atacul împotriva parlamentului german, în care se presupunea că au fost furate documente din biroul său de parlamentar.

Rusia a negat orice implicare în aceste incidente.

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro