UDMR se opune amânării alegerilor parlamentare

octombrie 6, 2020

UDMR se alătură demersului PNL și susține organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie. Anunțul făcut de Kelemen Hunor vine după ce, cu o zi înainte, Marcel Ciolacu și Traian Băsescu au pus sub semnul întrebării posibilitatea organizării alegerilor în 6 decembrie precum a stabilit Guvernul.

În Parlament există deja un proiect de lege depus de independentul Adrian Dohotaru (fost USR) care amână alegerile parlamentare pentru 14 martie.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat însă, marți, că se opune clar amânării alegerilor deoarece nu există nici bază legală şi nici garanţii că situaţia privind pandemia de SARS-CoV-2 va fi mai bună la începutul anului viitor.

„Despre amânarea alegerilor, că tot se discută în aceste zile: nu, un nu hotărât. Asta am spus de la bun început. Noi chiar am fi vrut să avem alegeri parlamentare cu o săptămână mai repede, ultima săptămână din noiembrie, dar şi această dată de 6 decembrie este ok. (...)

Pot fi amânate, aşa cum scrie în Constituţie, doar prin diferite situaţii de urgenţă, de război, calamitate naturală şi aşa mai departe, cel mult trei luni de zile. Care e diferenţa între 6 decembrie sau 6 martie? Cine crede că situaţia epidemiei va fi mai bună în ianuarie - februarie decât în noiembrie şi decembrie? Nu există astfel de argumente, noi nu am susţinut şi nu susţinem să fie amânate alegerile parlamentare", a spus Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

UDMR a fost printre inițiatorii legii care conferă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor parlamentare, dar Kelemen Hunor afirmă acum că ea trebuie să producă efecte doar pe viitor.

El a precizat că UDMR a susţinut legea prin care s-a stabilit că Parlamentul decide data alegerilor, însă a spus că aceasta nu este în vigoare iar data a fost deja stabilită.

„Am fost de acord cu acea lege, chiar am fost iniţiatori, prin care am stabilit că data alegerilor parlamentare se stabileşte de Parlament. Cum a considerat şi Curtea Constituţională, este o lege constituţională, dar lucrurile aici se opresc. Asta e pentru viitor, fiindcă nu este deja în vigoare. Data alegerilor a fost stabilită şi trebuie să rămână aşa", a mai declarat liderul UDMR.

Luni, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus luni că votul în parlament, la legea de amânare a alegerilor parlamentare, va fi perfect legitim dacă numărul de infectări cu noul coronavirus continuă să crească. 

Și fostul președinte Traian Băsescu a criticat intenția președintelui și a premierului de a organiza alegeri parlamentare pe 6 decembrie, atribuindu-le celor doi „goana după popularitate şi voturi.

Deputatul independent Adrian Dohotaru, ales acum patru ani pe listele USR, a depus un proiect de lege în Parlament pentru organizarea alegerilor parlamentare pe 14 martie.

Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis privitoare la stabilirea datei de organizare a alegerilor parlamentare, considerând că decizia este apanajul exclusiv al parlamentului.

Proiectul de lege care conferă însă parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor nu a fost încă promulgat de președintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la trei zile de la scrutinul pentru alegerea autorităților locale, că experții consideră posibilă organizarea alegerilor parlamentare atâta vreme cât regulile sanitate sunt respectate.

Înainte de decizia CCR, Guvernul Orban a emis o hotărâre de guvern prin care alegerile parlamentare sunt convocate pentru 6 decembrie 2020.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro