Armata ucraină afirmă că separatiștii sprijiniți de Rusia au încălcat armistițiul încheiat în estul Ucrainei, chiar la scurt timp după intrarea în vigoare, acuzație negată de către separatiști.
Armistițiul, care a intrat în vigoare din 27 iulie, a fost agreat în urmă cu o săptămână după negocieri între Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Cu toate acestea, separatiștii au încălcat înțelegerea lângă orașul Uzhivka, din apropiere de Donețk, și lângă Novomykhaylivka, la sud-vest de Donetk, conform armatei ucrainene.
Nicio victimă nu a fost raportată, în ciuda folosirii de arme de foc de calibru mic, aruncătoare de grenade și alte arme de infanterie.
Armata ucraineană a arătat că va continua să monitorizeze armistițiul.
Separatiștii din Donețk au respins acuzațiile Kievului, afirmând că respectă cu strictețe termenii înțelegerii.
Au existat mai mult de 20 de tentative de armistițiu de când a erupt conflictul din estul Ucrainei în 2014.
În Kiev, câteva sute de persoane s-au strâns în seara zilei de luni pentru a protesta împotriva noului armistițiu.
„Nu ne vom dezarma armata și nu ne vom transforma soldații în ținte neajutorate. Armata noastră ne protejează în fiecare zi. Prin urmare, este datoria noastră să sprijinim armata", afirmă organizatorii.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit înțelegerea drept „un pas important spre întărirea încrederii reciproce și dezamorsarea tensiunilor".
Armistițiul a intrat în vigoare la miezul nopții, la câteva ore după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski a discutat cu Vladimir Putin despre conflictul din regiune.
Dacă este menținut, armistițiul are rolul de a „deschide drumul spre implementarea altor clauze" din acordul de pace de la Minsk, potrivit administrație prezidențiale de la Kiev.
Administrația Zelenski a arătat că președintele ucrainean i-a transmis lui Vladimir Putin că sunt necesari noi pași precum eliberarea cetățenilor ucraineni din estul Ucrainei, Crimeea sau Rusia.
Kremlinul a transmis că Vladimir Putin a afirmat că decizia Kievului de a organiza alegeri regionale în 2020 contrazice acordurile de pace de la Minsk menită să rezolve conflictul.
Zelenski a fost ales în urmă cu un an și în baza promisiunilor că va rezolva conflictul din regiunile estice Donetsk și Lugansk.
Germania și Franța au mediat între cele două state de la semnarea acordului de pace în Minsk în 2015, dar eforturile de implementare a acordului au eșuat până în prezent.
Liderii celor patru state s-au întâlnit la un summit la Paris în decembrie 2019 pentru a reînvia negocierile de pace, întâlnire ce a condus la o serie de schimburi de prizonieri.
Neînțelegeri rămân privind calendarul organizării de alegeri locale, controlul asupra granițelor în regiunile controlate de separatiști, retragerea trupelor rusești și dezarmarea separatiștilor.
Moscova neagă că are trupe în estul Ucrainei.
Relația dintre Ucraina și Rusia este tensionată din februarie 2014 când protestele cunoscute generic drept Euromaidanul au dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovic.
Rusia a anexat peninsula Crimeea la scurt timp și a sprijin grupările separatiste din estul Ucrainei, conflict care a generat circa 13.200 de decese.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro