Doua noi serii documentare debuteaza la sfarsitul acestei saptamani la TVR Cultural: Puterea artei (vineri, 26 octombrie, 17.50) si Istoria muzicii populare negre (duminica, 28 octombrie, 17.30).
Prima este o serie documentara despre forta, necesitatea si pasiunea pentru arta, iar cea de-a doua este relatarea unei traditii glorioase de creatie si de interpretare, prezentata prin cuvintele si intamplarile celor mai mari cantareti si compozitori ai muzicii populare negre.
Vineri, 26 octombrie, ora 17.50 va fi difuzata Puterea artei, al carei prezentator este Simon Schama si producator, Clare Beavan. Noua serie documentara difuzata de TVR Cultural invita telespectatorul intr-o calatorie in trecut prin locurile unde au fost create 8 dintre capodoperele picturii mondiale: in lumea mesianica si plina de criminalitate a Romei din perioada baroca; in Amsterdamul opulent si parvenit; in Parisul revolutionar; in Anglia victoriana, sufocata de bogatie si justete; in casele si lupanarele din regiunea Provence; prin carnagiul razboiului civil spaniol; prin New-York-ul anilor 1950, prins intre Razboiul Rece si stralucirea Manhattanului. In fiecare dintre aceste locatii, un artist este pus la colt, trece printr-o criza ori are sansa de a se confrunta cu rivalii si criticii sai din vremea respectiva.
Reprezentarile lui Iisus, ale Fecioarei Maria si ale sfintilor sunt frumoase si pure, create pentru a cuceri inimile credinciosilor. Dar atunci a inceput sa picteze Michelangelo Merisi da Caravaggio. El sustinea ca puterea Evangheliilor sta in faptul ca Mantuitorul era plamadit din carne si sange. Si asa L-a si pictat, ca si pe insotitorii Sai, mai lumesc si mai tangibil decat fusese reprezentat vreodata. Modelele sale erau luate de pe strada, din taverne, din piete si chiar din bordeluri. Caravaggio a schimbat pentru totdeauna perceptia asupra a ceea ce pictura putea face, asupra cat de realist putea aceasta arta sa reprezinte viata. Dar, pentru unii, tocmai asta a fost problema a el a fost omul care a distrus pictura, a desacralizat-o.
Duminica, 28 octombrie, ora 17.30 va fi difuzat documentarul Istoria muzicii populare negre (SOUL DEEP a THE STORY OF BLACK POPULAR MUSIC - Marea Britanie, 2005) - serie documetara noua, al carei producator este William Naylor.
Documentarul este relatarea unei traditii glorioase de creatie si de interpretare, prezentata prin cuvintele si intamplarile celor mai mari cantareti si compozitori ai sai. Episodul 1: Nasterea muzicii soul Intr-un interviu inedit al BBC cu Ray Charles, el dezvaluie cum inovatiile sale au dus la sporirea semnificativa a iubitorilor de muzica soul. Termenul rhythm and blues a fost inventat de jurnalistul Jerry Wexler de la Billboard Magazine dupa ce seful sau i-a cerut sa gaseasca o varianta pentru sintagma ''race music''. Dupa ce a concertat multi ani prin cluburi si baruri impreuna cu artisti ca Ruth Brown, Ray Charles si-a creat in cele din urma propriul stil a unificand muzica din salile de dans cu cea din biserici. Din 28 octombrie, la TVR Cultural, urmariti documentarul Istoria muzicii populare negre, serie in 6 episoade.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro