Sanatatea mintala constituie una dintre cele mai importante probleme medicale in intreaga lume.
Viaţa economică şi socială, chiar efectele exploziei informaţionale şi ale globalizării care determină o aprigă concurenţă pe piaţa forţei de muncă şi multe alte efecte colaterale, toate fac ca starea de sănătate mintală a majorităţii populaţiei globului sa cunoasca, în ultimii ani, o deteriorare vizibila.
Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciază că rata de creştere a tulburărilor psihice în ţările aflate în tranziţie este cu mult peste media continentului. La aceste estimări trebuie adăugate problemele de sănătate mintală ale populaţiei infantile, îndeosebi ale adolescenţilor.
Autoritatile sanitare din Romania sunt preocupate de aceasta situatie.
Una dintre prioritatile Ministerului Sanatatii, in aceasta perioada, este constituirea unui Comitet intersectorial de Coordonare in Sanatate Mintala (CICSM).
Comitetul Intersectorial de Coordonare in Sanatate Mintala (CICSM) va fi organ consultativ pe langa Ministerul Sanatatii si va avea misiunea de a iniţia şi susţine acţiunile de promovare a sănătăţii mintale, reforma sistemului de îngrijiri de sanatate mintala, precum şi de a supraveghea respectarea drepturilor omului şi a demnităţii celor cu tulburări mintale.
Prin comitetul sau tehnic, CICSM va stabili mai precis:
• Masurile de reformare a sistemului de îngrijiri de sănătate mintală
• respectarea drepturilor omului şi a demnităţii celor cu tulburări mintale
• educarea şi sensibilizarea cetăţenilor privind problemele de sănătate mintală
• elaborarea recomandărilor referitoare la politicile si programele in domeniu;
• avizarea şi susţinerea aprobarii prin hotărâre de guvern a Planului Naţional de Acţiune pentru implementarea Strategiei de Sănătate Mintală, elaborat de Ministerul Sănătăţii;
• evaluarea stadiului realizării Planului Naţional de Acţiune pentru implementarea Strategiei de Sănătate Mintală;
• intocmirea de rapoarte privind situaţia şi evoluţia sănătăţii mintale, propunând măsurile necesare;
• Coordonarea şi evaluarea măsurilor sectoriale în domeniu ale instituţiilor implicate.
Din cadrul Comitetului Intersectorial vor face parte pe langa reprezentantii autoritatilor sanitare, reprezentanti ai Presedintiei si Guvernului Romaniei, ai societatii civile, ai companiilor private, etc. Reprezentantii Delegatiei Uniunii Europene vor avea statut de observatori activi ai acestui comitet.
In prezent, in Romania exista 38 de spitale de psihiatrie, iar in 16 judete exista sectii de psihiatrie in spitale judetene si municipale, care inglobeaza aprox. 16 000 paturi. Peste 700 de medici psihiatri lucreaza in spitale si aprox. 250 in ambulatoriu. Acestora li se adauga 4 450 asistente medicale si 412 psihologi si asistenti sociali. Autoritatile sanitare apreciaza ca deficitul de medici psihiatri este de cca 750 la nivel national.
In Romania exista peste 206 000 de bolnavi psihici cronici.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro