Tudorel Toader a fost reales rector al Universității din Iași. Liga Studenților numește votul „nereprezentativ"

martie 12, 2020

Tudorel Toader a fost reales, miercuri seara, pentru un nou mandat de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Fostul ministru al Justiției din guvernarea PSD a primit 283 de voturi (47,64%), în timp ce pentru contracandidatul său, Adrian Muraru, profesor la Facultatea de Filozofie și Științe Social Politice, au votat 210 persoane (35,35%). Alte 98 de voturi (16,5%) au fost nule

Dintr-un total de 861 de persoane cu drept de vot (cadre didactice, cercetători și reprezentanți ai studenților), au fost înregistrate 594 de voturi și, astfel, cvorumul de prezență a fost îndeplinit pentru ca alegerile să fie validate.

Realegerea lui Tudorel Toader pentru un nou mandat de 4 ani ca rector al celei mai vechi universități din țară a fost condamnată de către Liga Studenților din Iași, care a considerat votul drept „nereprezentativ".

„Liga Studenților (LS IAȘI) își exprimă regretul pentru alegerea domnului Tudorel Toader ca rector al #UAIC în mandatul 2020-2024. El a fost ales cu votul a doar 32,87% dintre membrii comunității academice, prin urmare el este în momentul de față cel mai nereprezentativ rector al unei universități românești", au scris reprezentanții asociației pe Facebook.

Studenții au mai acuzat un prejudiciu de imagine prin prezența lui Tudorel Toader în fruntea instituției.

„Prejudiciul de imagine adus Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași de până acum a fost colosal, ceea ce urmează nu se arată a fi mai bine. Dorim tuturor curaj și răbdare în următorii 4 ani, în care va trebui să (re)învățăm să devenim o comunitate academică integră.

Ne exprimăm regretul și pentru cei care au ales să slujească puterii sau să îi aducă ovații și aprecieri, în schimbul unor câștiguri vremelnice, chiar dacă la vot i s-au opus", conchide Liga Studenților din Iași.

Tudorel Toader a fost ministru al Justiției în guvernările PSD între februarie 2017 și aprilie 2019. Din această postură, Tudorel Toader a fost criticat pentru că a girat modificările făcute de PSD la legislația din domeniul justiției. Deși mare parte dintre acestea au fost făcute prin proiecte în Parlament, Toader nu și-a manifestat opoziția decât spre sfârșitul mandatului.

Pozițiile lui Tudorel Toader privind modificările la legislația din domeniul justiției au fost contestată de societatea civilă care i-a cerut demisia într-o serie de proteste de stradă în mai multe orașe din țară.

De asemenea, Tudorel Toader a fost inițiatorul procedurii de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Din calitatea de profesor universitar, Tudorel Toader a coordonat lucrarea de doctorat a procurorului Codruț Olaru care a fost declarată ca plagiat, potrivit unor experți din Comisia de Etică a Universității Al.I. Cuza din Iași.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro