Trusoului pentru nou nascut se transforma in cash (150 de lei)

În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2007, beneficiarii trusoului pentru nou născuţi vor primi echivalentul în lei al „coşului bebe”, adică suma de 150 de lei, a declarat Purtătorul de cuvânt al Guvernului Oana Marinescu, la finalul şedinţei Executivului de astăzi.

Guvernul a aprobat o Ordonanţă prin care introduce o serie de măsuri tranzitorii, care fac posibilă aplicarea prevederilor legii privind trusoul pentru noi născuţi în perioada până la elaborarea normelor de aplicare a ei.

„Legea a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, iar acum trebuie să se elaboreze normele metodologice de aplicare a ei şi, la nivel local, să se demareze licitaţiile pentru achiziţionarea produselor care intră în trusoul pentru noi născuţi”, a explicat Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu.

Banii necesari plăţii contravalorii trusoului pentru nou născuţi vor fi transferaţi către bugetele locale, astfel încât sumele să poată fi distribuite de autorităţile locale.

Ordonanţa aprobată astăzi reglementează şi modalitatea exactă de solicitare a dreptului la plata trusoului pentru nou născuţi. Astfel, pentru a primi contravaloarea “coşului bebe”, părinţii naturali ai copilului sau reprezentantul legal al acestuia trebuie să depună o cerere scrisă, însoţită de copia certificatului de naştere, la autorităţile publice locale unde domiciliază. Autorităţile locale vor plăti cei 150 de lei, contravaloarea trusoului pentru nou născuţi, în termen de maxim 30 de zile de la depunerea acestei cereri.

Ordonanţa abilitează autorităţile publice locale să demareze procedurile de achiziţie a bunurilor care alcătuiesc “coşul bebe”, astfel încât, la data aprobării normelor de aplicare a legii, să poată începe distribuţia pachetelor. (Guv)