Trupele ucrainene fac noi progrese in regiunea Donetk

iunie 10, 2023

Fortele ucrainene au continuat operatiuni de contraofensiva in cel putin patru zone ale frontului pe 9 iunie. Ministerul rus al Apararii (MoD) a afirmat ca fortele ruse au respins atacurile terestre limitate si localizate ale ucrainenilor in zona Kreminna. Oficialii ucraineni au declarat pe 9 iunie ca fortele ucrainene au inaintat cu 1,2 kilometri in continuarea operatiunilor ofensive in apropierea orasului Bakhmut pe 8 iunie. Fortele ucrainene au continuat operatiuni limitate de contraofensiva in vestul regiunii Donetsk, in apropierea frontierei cu regiunea Zaporijjea pe 9 iunie, si au obtinut castiguri tactice in zona. Fortele ucrainene au continuat si atacurile terestre in vestul regiunii Zaporijjea in noaptea de 8 spre 9 iunie si pe parcursul zilei de 9 iunie, iar o sursa rusa a sugerat ca fortele ucrainene au obtinut castiguri treptate in timpul atacurilor.

Presedintele rus Vladimir Putin a recunoscut pe 9 iunie ca contraofensiva ucraineana a inceput recent si a mentionat ca fortele ucrainene inca au potential ofensiv, facand astfel o abatere de la eforturile anterioare ale Kremlinului de a minimaliza contraofensivele ucrainene. Putin a declarat ca luptele au durat timp de cinci zile si a afirmat ca fortele ucrainene "nu si-au atins obiectivele in nicio zona de lupta" dupa ce au folosit "rezerve strategice". Putin a afirmat ca fortele ucrainene au suferit pierderi semnificative si a atribuit succesul Rusiei echipamentului militar si personalului superior rusesc. Putin a adaugat ca comandamentul militar rus evalueaza "realist" situatia actuala si "va actiona in consecinta". Discutia lui Putin despre contraofensiva ucraineana reprezinta o abatere semnificativa fata de abordarea sa anterioara de a discuta distantat despre realitatile de pe campul de lupta si poate indica faptul ca Kremlinul invata din abordarea sa esuata anterioara de minimalizare retorica a contraofensivelor ucrainene de succes din 2022. ISW a raportat anterior, pe 2 mai, ca Kremlinul a adoptat, in mod aparent, o noua politica de informare prin care a indrumat oficialii sa nu minimalizeze perspectivele unei contraofensive ucrainene si sa se concentreze pe lupta Rusiei impotriva sistemelor de arme furnizate de Vest.

În mod contrar, o mare parte a spatiului informational rus a afirmat prematur ca contraofensiva ucraineana a esuat dupa ce fortele ruse au distrus mai multe echipamente militare ucrainene furnizate de Vest pe 9 iunie. Imaginile de pe campul de lupta arata vehicule de lupta ale infanteriei si tancuri distruse sau avariate furnizate de Vest in vestul regiunii Zaporijjea, desi numarul vehiculelor ucrainene pe care cateva surse rusesti sustin ca fortele ruse le-au distrus este exagerat. Fortele ucrainene au pierdut anterior echipament militar in aceeasi locatie pe 8 iunie. Unii ultranationalisti rusi de marca au afirmat ca echipamentul distrus sau avariat furnizat de Vest indica faptul ca fortele ucrainene nu au reusit sa lanseze o contraofensiva la scara larga. Nationalistii rusi sarbatoresc in mod larg Armata 58 Combinata (Districtul Militar de Sud), in ciuda faptului ca fortele ruse au executat doar operatiuni defensive de baza, care nu ar trebui sa fie atat de neobisnuite incat sa merite laude extinse. Un milblogger afiliat Kremlinului a afirmat ca activitatea ofensiva a ucrainenilor este in declin, in timp ce un general rus in rezerva a exprimat recunostinta pentru elementele Armatei 58 Combinata si le-a proclamat eroi, in ciuda luptelor care continua pe fronturi diferite. Un alt milblogger rus a afirmat ca o contraofensiva poate dura doar intre 10 si 15 zile, sugerand astfel ca contraofensiva ucraineana va culmina in curand. Cu toate acestea, alti ultranationalisti au avertizat ca fortele ucrainene nu au lansat inca ofensiva principala si au remarcat ca fortele rusesti isi intaresc rezerva a doua in anticiparea patrunderilor ucrainene. Un milblogger afiliat Wagner a condamnat entuziasmul excesiv in jurul distrugerii echipamentului militar ucrainean, afirmand ca echipamentul occidental nu este "o felie de magie". Multi ultranationalisti rusi par sa corecteze excesiv temerile anterioare legate de contraofensiva ucraineana.

Sursa: understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-june-9-2023

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro