Tripla lansare de carte

Institutul Polonez din Bucuresti va invita la lansarea volumelor: Sonete din Crimeea. Sonety krymskie de Adam Mickiewicz, Editura Paidea, traducere de Passionaria Stoicescu şi Constantin Geambaşu, Romanul istoric al lui Henryk Sienkiewicz de Maria Varcioroveanu, Editura Universitatii din Bucuresti si Cultura şi civilizatie polona (sec. X-XVII) de Constantin Geambasu, Editura Universitatii din Bucuresti. Manifestarea va avea loc joi, 19 ianuarie, ora 12.00, la Sala de consiliu a Facultatii de Limbi Straine, Universitatea Bucuresti, str. Pitar Mos, nr. 7-13.

„Sonetele din Crimeea au fost publicate la Moscova in anul 1826, alcatuind un ciclu artistic unitar, generat de frumosul peisaj din tinutul tatarilor. Imaginile evocate transpar in toata frumusetea si bogătia lor, dezvaluind o gama impresionanta de culori, tonalităti, linii, miscari, trairi şi emotii. Adevarate imnuri ale frumusetii naturii, sonetele transmit, dincolo de admiratia fata de peisajul local, trairile intense ale subiectului liric, puternic marcat de dorul de tara pe care a fost obligat sa o parasească, de zbuciumul despartirii de persoana iubita, de insingurarea si departarea de tinutul natal…

Editia de fata reprezintă o versiune complet noua, fiind pregatita cu prilejul sarbatoririi a 150 de ani de la moartea poetului” Constantin Geambasu

Romanul istoric al lui Henryk Sienkiewicz
de Maria Varcioroveanu,
Editura Universitatii din Bucuresti

La origine teza de doctorat, lucrarea polonistei Maria Varcioroveanu se constituie intr-o veritabila monografie analitica, avand ca principal obiect de cercetare capodopera renumitului romancier polonez Henryk Sienkiewicz, Trilogia (Prin foc şi sabie, Potopul, Pan Wolodyjowski), pe care o analizeaza in contextul amplu al evolutiei romanului istoric european, pe baza unui riguros demers comparatist. Cartea se adreseaza in primul rand specialistilor in literatura polona si comparata, incitand prin orizontul larg al abordarii si al posibilitatilor de interpretare critica. Un autentic folos il vor avea totodata studentii de la filologie in general, precum si toti cei care se intereseaza de universul cultural si literar polonez in evolutia sa structurala.

Cultura si civilizatie polona (sec. X-XVII)
de Constantin Geambasu,
Editura Universitatii din Bucuresti

Conceput ca o monografie indispensabila studentilor secţiei de polonistica a Universitatii din Bucuresti, precum si celor care invata facultativ limba polona în cadrul lectoratelor de la Universitatile din Cluj si, respectiv Iasi, cursul Cultura si civilizatie polona (sec. X-XVII) cuprinde datele esentiale privitoare la cele mai importante momente si fenomene culturale din spatiul polonez: Evul Mediu, Renasterea si Barocul, analizate in context european. Scrisa intr-un stil captivant, bazata pe o ampla bibliografie, cartea – prima de acest gen in limba romana – se adresează totodata publicului larg, interesat de felul in care a evoluat cultura poloneza in ansamblu.

Institutul Polonez este o organizatie non profit, care desfasoara activitati culturale in scopul promovarii culturii poloneze in majoritatea tarilor europene (Austria, Belarus, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Romania, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Ungaria) si in afara Europei (Israel, SUA), iar din 2004 si in Republica Moldova. Sursa sa de finantare o reprezinta Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Aflat in slujba dialogului intercultural si avind ca obiectiv promovarea culturii poloneze in randul publicului iubitor de cultura din Romania si Republica Moldova, Institutul Polonez din Bucuresti abordeaza în manifestarile sale domenii precum: literatura, muzica, artele vizuale, cinematografia, teatrul, lista acestora neoprindu-se aici. Personalitati marcante, reprezentative pentru fiecare dintre zonele culturale enumerate, sunt invitate sa se prezinte publicului amintit, cu scopul de a se face cunoscute si pentru a cunoaste, la rsndul lor, acest public.

Pentru informaţii complete despre activitatea Institutului Polonez, va rugam sa accesati site-ul www.culturapoloneza.ro