Trei noi situri Ramsar desemnate oficial in Romania si Bulgaria

Secretariatul Conventiei Ramsar privind conservarea zonelor umede a aprobat oficial cele trei noi zone umede transfrontaliere de-a lungul Dunarii, propuse de WWF.

"Desemnarea celor trei situri, Lacului Calarasi – Srebarna, Suhaia – Complexul Insulelor Belene si Bistret – Insula Ibisha, va permite protejarea integrala a coloniilor de pasari care isi fac cuibul si se hranesc in Romania si Bulgaria. Cele doua tari vor putea sa ia masuri coordonate, de cooperare, pentru a proteja mai bine zonele umede si speciile migratoare, care se hranesc, ierneaza, cuibaresc si se inmultesc pe ambele maluri ale fluviului\", a declarat Laurice Ereifej, Coordonator Regional Ape dulci.

Monitorizarea efectuata de catre WWF in ultimii trei ani arata ca starcii din coloniile care isi fac cuibul pe insula bulgara Ibisha se hranesc pe lacul romanesc Bistret. Acelasi lucru este valabil si pentru cormoranii mici si pelicanii care cuibaresc in zona lacului Srebarna din Bulgaria si care se hranesc pe lacul romanesc Calarasi.

La sfarsitul anului 2012 WWF a lansat un studiu pentru zona Bistret, Suhaia, Calarasi, Srebarna, Ibisha si Complexul Insulelor Belene, ca parte a proiectului LIFE + Green Borders, finantat de UE, pentru propunerea masurilor transfrontaliere de conservare a speciilor de pasari si desemnarea rezervatiilor transfrontaliere de-a lungul Dunarii Inferioare.

In luna aprilie, ministrii mediului din Romania si Bulgaria au aprobat in mod oficial propunerea WWF de a crea cele trei zone umede. În prezent, exista 16 de situri Ramsar transfrontaliere, 15 dintre ele aflandu-se in Europa si unul in Africa.

Conventia Ramsar
Conventia privind conservarea zonelor umede a fost semnata la 2 februarie 1971, in orasul iranian Ramsar. Acesta este primul acord international pentru protejarea si utilizarea sustenabila a resurselor naturale. Misiunea Conventiei Ramsar este conservarea si utilizarea rationala a tuturor zonelor umede prin actiuni locale, regionale si nationale si cooperare internationala, ca o contributie la dezvoltarea durabila.