Trei membri marcați ai opoziției belaruse, care erau dați dispăruți de luni și pentru care exista teama că ar fi fost răpiți de forțele de ordine pentru a împiedica protestele împotriva președintelui Lukașenka, au ajuns în Ucraina, conform autorităților de frontieră din Belarus.
Toți trei erau membri importanți în Consiliul de Coordonare care militează pentru o tranziție pașnică în Belarus după alegerile din 9 august pe care le declară fraudate de Aleksandr Lușakenka.
Maria Kolesnikova, membră a prezidiului, Anton Randyonkau, secretar de presă, și Ivan Kravtsov, secretar executiv, au ajuns la punctul de frontieră Alyaksandrauka din regiune Gomel în jurul orei 5 dimineață în aceeași mașină.
Ieșirea lor din țară a fost confirmată de un oficial de la vama belarusă pentru Serviciul Belarus al Radio Europa Liberă.
Cu o zi în urmă, portalul de știri independent în limba rusă Tut.by a citat un martor ocular care a relatat că Maria Kolesnikova a fost răpită de pe stradă, în centrul orașului Minsk și suită într-un vehicul, marcat cu „Comunicare”.
După incidentul care s-ar fi petrecut luni dimineață, nimeni nu a mai putut comunica cu ea. Persoana care a informat despre incident a spus că s-a temut să-l filmeze cu telefonul mobil pentru a nu fi la rândul ei arestată.
În vârstă de 38 de ani, Kolesnikova este o aliată importantă a fostei candidate la președinție Svetlana Țihanovskaia și a condus protestele după ce Țihanovskaia s-a refugiat în Lituania vecină.
Între timp, site-ul de știri Meduza a scris că s-a pierdut legătura și cu secretarul de presă al Consiliului Coordonator, Anton Randyonkau, și cu un membru al staff-ului de la sediul de campanie al opoziției, Hleb Herman. Aceștia au spus că ambii sunt de negăsit și că nu există nicio explicație pentru dispariția lor.
Presupusa răpire are loc după ce autoritățile au recunoscut arestarea a peste 600 de persoane în weekend, la protestele din toată țara care au atras zeci de mii de oameni în stradă, ieșiți să-i ceară lui Lukașenka să demisioneze în urma fraudării alegerilor prezidențiale de luna trecută.
Lukașenka, care a condus 26 de ani țara cu o mână de fier, refuză să poarte discuții cu adversarii săi și a respins apelurile pentru organizarea de noi alegeri.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro