Transportatorii pot ridica autorizatiile auto pentru februarie

Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) a alocat, prin intermediul sistemului electronic www.autorizatiiauto.ro, autorizatiile auto pentru transportul rutier international de marfa pentru luna februarie.

Cele mai multe solicitari au fost pentru Italia, Ungaria, Germania sau Slovenia. Astfel, au fost distribuite pentru Italia 4.195 autorizatii, peste 3.700 dintre acestea fiind autorizatii de tipul „Destinatie Tranzit”. Pentru Ungaria au fost distribuite peste 6.850 autorizatii, pentru Germania – 6.539 autorizatii, iar pentru Slovenia – 1.955 autorizatii.

Procesul de alocare a autorizatiilor s-a desfasurat in data de 27 ianuarie 2006. In perioada 23-27 ianuarie 2006, operatorii de transport international de marfa au avut posibilitatea de a alege traseele si tarile de destinatie. Rezultatele complete privind alocarea autorizatiilor auto pentru transportatorii internationali de marfa sunt afisate pe site-ul www.autorizatiiauto.ro, sectiunea „Autorizatii auto”, „Disponibil autorizatii”.

Incepand cu 30 ianuarie si pana la sfarsitul lunii februarie, IGCTI elibereaza autorizatiile auto pentru transportul international de marfa aferente lunii februarie. De asemenea, incepand cu 30 ianuarie, IGCTI elibereaza autorizatii de tipul „Destinatie Tranzit” pentru Italia pentru vehiculele care se incadreaza in categoria A (Euro 2) si pentru AE3 (Euro 3), care au masa maxima autorizata mai mica de 7,5 tone, in conformitate cu instructiunile Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), si anume cate o autorizatie pe masina pentru semestrul I 2006 pentru masinile care respecta conditiile impuse.

Operatorii de transport rutier international de marfa au obligatia sa returneze, pana la data de 6 februarie 2006, autorizatiile auto pentru anul 2005 care expira la 31 ianuarie 2006, cu exceptia autorizatiilor compensate de Austria, valabile pana la 31 martie 2006. Operatorii care nu respecta acest termen si care vor folosi autorizatii expirate vor fi suspendati din sistemul electronic si sanctionati cu amenda intre 12.000– 40.000 RON, in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr. 1173 din 2 octombrie 2003, privind atribuirea electronica si distribuirea autorizatiilor de transport rutier international de marfa.

Urmatoarea alocare va avea loc la sfarsitul lunii februarie, cand vor fi distribuite autorizatiile auto pentru luna martie. De la inceputul anului, au fost distribuite prin intermediul sistemului electronic www.autorizatiiauto.ro peste 36.000 de autorizatii pentru 2.421 operatori care detin certificat digital.

IGCTI aloca, prin intemediul www.autorizatiiauto.ro, autorizatiile auto pentru transportul rutier international de marfa si atribuie licentele pentru transportul rutier de persoane