Transplant de cornee la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila

La Clinica de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" (SUUMC), au avut loc marti, 12 martie, doua interventii chirurgicale de transplant de cornee provenite de la un pacient aflat in moarte cerebrala.

Interventiile chirurgicale au fost posibile datorita colaborarii cu Agentia Nationala de Transplant (ANT), grefele fiind prelevate la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea.

Clinica de Oftalmologie a SUUMC, prima unitate medicala de profil acreditata de Agentia Nationala de Transplant, detine infrastructura umana, tehnico-materiala si de suport necesara derularii unor astfel de programe medicale.

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila" a gazduit primul Centru de transplant de cornee din Sud-Estul Europei inca din anul 1968, sub coordonarea prof. univ. dr. general-maior Mircea Olteanu.

Daca in perioada 2002-2003, dupa intrarea in vigoare a legislatiei care reglementa transplantul de organe in Romania, in SUUMC se efectuau aproximativ patru transplante de cornee pe an, treptat numarul acestora a ajuns la 30-40 de interventii de acest tip pe an.