Transparency International: o coalitie impotriva coruptiei sau in favoarea ei?

februarie 11, 2014

Ieri, 10 februarie 2014, la ora 13.00, voluntari romani si germani ai campaniei Salvati Rosia Montana au protestat in fata sediului Transparency International din Berlin. Prin actiunea de protest voluntarii doresc sa atraga atentia asupra unui proiect foarte controversat in care aceasta organizatie este implicata in Romania.

Înca din vara anului trecut guvernul roman a inceput sa exercite presiune nelegitima pentru aprobarea proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana. În aceasta localitate, o companie miniera junior, fara experienta, incearca sa deschida cea mai mare mina de aur la suprafata din Europa. În ultimii 15 ani, opozitia fata de acest proiect a devenit cunoscuta international si a ajuns cea mai mare miscare a societatii civile din Romania. Romanii in general justifica existenta proiectul de la Rosia Montana si sustinerea sa de catre autoritati prin coruptia generalizata a clasei politice favorabila in mod nejustificat companiei miniere. Proiectul, daca ar fi realizat, ar insemna exproprierea fortata a localnicilor din zona vizata, distrugerea monumentelor unice de patrimoniu, unele datand chiar din antichitate si distrugerea ireversibila a mediului natural.

Strategia juridica in cadrul careia s-au atacat in instanta si apoi s-au anulat avize necesare companiei a facut ca proiectul minier sa intampine numeroase piedici de ordin legal. Astfel, singura cale eficienta pentru companie de avansare a devenit modificarea legislatiei. Disponibilitatea si servilismul numerosilor politicieni din sfera puterii de a modifica legislatia, alaturi de numeroasele campanii de constientizare a publicului larg privind riscurile si erorile asociate proiectului minier au facut ca zeci de mii de oameni sa protesteze in strada in toamna anului trecut.

În acest context, Transparency International elaboreaza alaturi de guvernul Romaniei un proiect de lege extrem de controversat ce ar legifera exproprierea in interesul unei companii private a terenurilor si caselor localnicilor. Desi Transparency International Romania a recunoscut implicarea in aceasta schema de avizare a controversatului proiect minier, nici un alt ONG din Romania, mai ales cele implicate in campania de rezistenta nu au fost invitate la dialog. Prin urmare, acelasi proiect legislativ trecut deja fara succes prin parlament de doua ori, este acum prezentat ca o noua initiativa, aprobata de Tranparency si practic liber de controversa.

 

Actiunea de astazi isi propune sa evidentieze faptul ca proiectul de lege si amendamentele elaborate de TI vor servi pentru a legitima o ilegalitate mult mai mare, in timp ce politicienii romani, care au fost presiuni pentru inceperea proiectului minier, vor fi absolviti de raspundere.

 

La actiunea de astazi activistii au afisat bannere si pancarte cu urmatoarele mesaje: "Nu transparentei selective", "TI: Nu-ti vinde sufletul pentru aur!", "TI: Stai departe de Rosia Montana!" cerandu-i organizatiei Transparency International de sa se discocieze complet de acest proiect de lege toxic.

"Adevarata transparenta este mult prea valoroasa pentru a fi sacrificata pentru aur! O sentinta la moarte hotarata in mod transparent nu o face nici mai corecta si nici morala. În aceasta maniera este insa proiectul de lege elaborat de TI. Este ca o condamnare la moarte pentru Rosia Montana! Suntem aici, astazi, pentru a transmite un mesaj clar ca nu vom accepta acest lucru. TI ar trebui sa serveasca cetatenii si politicienii corupti", a declarat Philipp Toebe, activist al campaniei Salvati Rosia Montana din Berlin.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro