Traficanti de migranti, prinsi in flagrant in momentul in care intentionau sa scoata ilegal din tara doi cetateni moldoveni

Monitorizati indeaproape timp de cateva zile, şase traficanti de migranti si victimele acestora au fost prinsi in flagrant de politistii de frontiera ieseni si satmareni, impreuna cu ofiteri din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, si sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T, chiar in momentul in care intentionau sa treaca ilegal frontiera romano – ungara, sub identitati false.

In data de 23.01.2007, doi barbati din R. Moldova, Mihail C. si Grigore C., in varsta de 19 si respectiv 20 de ani, au intrat legal in Romania, declarand politistilor de frontiera din P.T.F. Sculeni, ca merg doar pana in Iasi, pentru a-si vizita rudele.

Ajunsi in Iasi, cei doi tineri s-au îmbarcat intr-un autobuz ce facea curse regulate pe ruta Iasi – Piatra Neamt, unde erau asteptati de doi localnici, pentru a fi preluati.

Cei doi nemteni si-au cazat ,,musafirii” doar pana la miezul noptii, deoarece cei doi moldoveni trebuiau transportati cât mai repede la Bistrita -Nasaud, pentru a se intalni cu alte doua persoane – Ioan C., in varsta de 19 ani si Vasile C., in varsta de 41 de ani – domiciliati pe raza judetului Maramures.

Ajunşi in Punctul de Trecere a Frontierei, traficantii s-au decis, pentru a nu crea suspiciuni politiştilor de frontiera, ca prima maşina, in care erau si cei doi moldoveni sa intre la controlul de frontiera, iar cealaltt, in care se aflau doi dintre traficanti sa fie parcata in apropiere, pentru a supraveghea buna desfsaşurare a lucrurilor.

Cei doi cetateni din R. Moldova s-au prezentat la control sub alte identitati, folosindu-se de carti de identitate româneşti false. Imediat, au fost retinuti de politişti şi conduşi la sediul D.I.I.C.O.T. – Iaşi pentru audieri. De asemenea, politiştii i-au retinut şi pe cei patru români, dispersati in diferite locuri, pentru supravegherea „transportului”.

Cetatenilor romani implicati in acest caz li s-au întocmit dosare penale sub aspectul savârşirii infractiunilor de trafic de migranti si initierea constituirii unui grup in vederea savarsirii de infractiuni, iar celor doi moldoveni, pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat si fals privind identitatea.

Cercetarile vor continua in vederea stabilirii intregii activitati infractionale si luarea masurilor ce se impun.