Trafic de influenta in schimbul sumei de 1.200 EURO

In baza unei informaţii obţinute de lucrători din cadrul D.G.A a M.A.I. – Biroul Anticorupţie din judeţul Bistriţa Năsăud, un cetăţean care a pretins şi primit valută pentru “facilitări de servicii” este cercetat pentru săvârşirea infractiunii de trafic de influenta, de către procurorii din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Bistrita-Nasaud.

Cel în cauză – C. Claudiu, în vârstă de 28 ani – s-a oferit să sprijine două persoane, care aveau dreptul de folosinţă al propriilor paşapoarte suspendat, asigurandu-le ca poate interveni la Direcţia Generală de Paşapoarte pentru anularea interdicţiei de a părăsi România.

Din primele cercetari, a rezultat ca, in data de 28.03.2006, Claudiu s-a intalnit cu cele doua persoane, intr-un bar din municipiul Bistrita, unde le-a asigurat ca, in schimbul sumei de 1200 EURO – prin intermediul “cunoştinţelor” pe care le are la Direcţia Generala de Paşapoarte – le va solutiona problema interdictiei, aplicata de autoritati, ca urmare a returnarii lor din Spania, pentru depasirea termenului legal de sedere.

Marţi, 4 aprilie a.c., procurorul impreuna cu ofiterii D.G.A.-Biroul Anticoruptie Bistriţia Năsăud, au procedat la marcarea a 4 bancnote a cate 50 EURO fiecare (200 Euro reprezentând doar un avans din suma totală pretinsa), iar la data de 05.04.2006 ora 13.00, aceeasi echipa a realizat flagrantul, moment in care valuta marcata a fost gasita asupra autorului si recuperata.

Cercetarile se continua de catre procuror cu autorul in stare de libertate pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta prevazuta de art. 257 C.P.

Televiziunile interesate pot intra in posesia imaginilor din timpul flagrantului, incepand cu ora 12.00, de la sediul Directiei Generale Anticoruptie din b-dul Nicolae Grigorescu, nr. 12, persoana de contact scms. Andra Chesaru, tel. 0744.385.890.

Un politist a sesizat D.G.A. cu privire la intentia unei persoane de a-i oferi mita

In cursul zilei de ieri, 05 Aprilie a.c., ofiteri ai D.G.A. a M.A.I. – Biroul Anticoruptie pentru judetul Botosani au fost sesizati de catre seful Postului de Politie Vorniceni cu privire la faptul ca, in timpul unui control efectuat in zona de competenta, i s-a oferit o suma de bani pentru a nu aplica prevederile legale in vigoare.

Agentul de politie Sorin N. a mentionat ca, aflandu-se în misiune pe raza comunei Vorniceni, a depistat un autovehicul ARO, inmatriculat in judetul Suceava, in care se aflau 4 persoane si care transportau material lemnos, fara forme legale.

Intentionand sa intreprinda masurile legale, respectiv sa ridice in vederea confiscarii materialul lemnos, unul din ocupantii autovehiculului, respectiv Valerian L. in varsta de 37 ani, a incercat in mai multe randuri sa-i ofere agentului de politie sume de bani, cuprinse între 500.000 si 1.000.000 ROL.

Avand in vedere cele declarate, ofiterii D.G.A. au sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani, care a dispus, prin rezolutie de delegare, efectuarea de cercetari fata de numitul Valerian L., sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita si realizarea flagrantului in timp ce acesta oferea 1.000.000 ROL politistului.

Cercetarile sunt continuate de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botoşani cu autorul in stare de liberate.