1 Martie este prima zi de primavara. In Romania este o sarbatoare a lui Martisor in care oamenii ofera femeilor si domnisoarelor, mici simboluri ale primaverii, denumite martisoare, in care firul rosu se interpune cu firul alb. Sub forma de margelute, sub forma de brosa, cu strasuri, pietricele pretioase sau fara, sau doar simple figurine, aceste martisoare, exista intr- o multime de optiuni. Ele sunt oferite mamelor, iubitelor, prietenelor, rudelor de sex feminine, fiind prinse cu o agrafa pe haine, in zona pieptului, si, uneori, mijlocesc sarutul dintre un barbat si o femeie.
Exista legende diferite care explica acest simbolism. Sosirea primaverii, topirea zapezii si soarele cald, au creat povesti de dragoste intre barbati si femei.
La 1 martie, barbatii prind femeilor in piept, simboluri legate cu un snur impletit in culorile alb si rosu. Aceasta decoratie, precum si sarbatoarea in sine, se numeste martisor.
Legenda matisorului
Potrivit unei legende, in prima zi a lunii martie, primavara frumoasa a ajuns la marginea unei paduri, s-a uitat in jur si a vazut un ghiocel iesind de sub zapada. Ea a decis sa-l ajute si a inceput sa curete pamantul din jurul sau, eliberandu-l din maracini. Iarna a vazut acest lucru si s-a infuriat, fluturandu-si mainile si creand un vant rece cu zapada pentru a distruge floarea. Ghiocelul firav a fost inghitit sub vantul puternic. Dar primavara si-a intins mainile in spini, acoperindu-l. O picatura din sangele fierbinte a cazut de pe mana ei ranita si floarea si-a revenit. Deci, primavara a invins Iarna. Culorile snurului martisorului simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba.
Traditii
In Romania, martisorul nu se poarta pe tot parcursul lunii martie, ci doar in primele doua saptamani. Se crede ca acest lucru aduce sanatate si bunastare. In satele din Transilvania martisoarele sunt legate de usi, ferestre, coarne de animale, deoarece se crede ca acestea alunga spiritele rele si dau vitalitate. In judetul Bihor exista convingerea ca este necesar sa te speli cu apa de ploaie colectata in ziua de 1 martie, pentru a deveni mai frumoasa si mai sanatoasa. In Banat, fetele aduna apa sau zapada de pe frunzele de capsuni si se spala pentru a fi iubite. In Dobrogea, Martisorul se poarta pana la sosirea berzelor si apoi este aruncat spre cer, pentru ca fericirea sa prinda aripi.
Daca esti intreprinzator si doresti ca afacerea ta sa prospere, te sfatuim sa cumperi martisoare, pentru inceputul primaverii. Comertul cu martisoare reprezinta una dintre directiile principale ale activitatii magazinelor online:
Intr-un efort de a oferi fiecarui cumparator conditiile cele mai favorabile si mai interesante pentru cooperare, aceste magazine online, asigura rapid vanzari de martisoare de calitate la cele mai bune preturi. A cumpara orice produs en gros este intotdeauna mai ieftin, iar economisirea si utilizarea rezonabila a fondurilor, este cea mai corecta abordare pentru a face orice fel de achizitii. In toate traditiile, martisorul actioneaza ca un simbol al norocului si vestilor bune, precum si ca un simbol al harului, al bunatatii, al iubirii si al iertarii.
Comunicat preluat de pe LivePr.ro » Traditia martisoarelor la romani
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro