Totul despre primul consult ginecologic

iulie 13, 2017

Atunci cand stii la ce sa te astepti, primul consult ginecologic este mai putin stresant. Pe langa oportunitatea de a descoperi si trata afectiunile in stadii incipiente, acest consult ginecologic te invata si cum sa-ti mentii sanatatea sexuala.

Examenul ginecologic nu este un eveniment tocmai placut pentru nici o femeie. Fie pentru ca nu avem timp de stat in sala de asteptare, fie pentru ca ne e teama de consultul ginecologic in sine sau de ce ne-ar putea spune medicul, fie pur si simplu datorita sentimentului de jena care ne incearca de fiecare data… Motive sunt suficiente si sunt cu atat mai multe pentru o adolescenta care e la primul consult ginecologic si care nu stie nici macar la ce sa se astepte. De aceea ne-am propus ca in acest articol sa ne axam pe modul de desfasurare si pe scopul acestui consult ginecologic, in speranta ca, daca vei stii exact in ce consta, vei si intelege cat este de important pentru sanatatea ta! Medicii spun ca fiecare adolescenta trebuie sa mearga la un prim consult ginecologic dupa 18 ani sau oricand dupa 12 – 13 ani (dupa aparitia primei menstruatii) – in cazul in care are probleme ginecologice sau daca si-a inceput deja viata sexuala.

Discutii prealabile

Ideal ar fi ca orice adolescenta care doreste sa-si inceapa viata sexuala sa nu faca acest pas inainte de a purta o discutie cu un doctor (sau o doamna doctor – daca acest lucru o face sa se simta mai confortabil) ginecolog. Pe langa sfaturile legate de contraceptie (pentru evitarea unei eventuale sarcini nedorite), mai trebuie sa afle si despre pericolul real pe care bolile cu transmitere sexuala il reprezinta in zilele noastre si mai ales la aceasta varsta.

Vrei sa fii sanatoasa?

Examenul ginecologic este o “piesa de rezistenta” pentru sanatatea noastra sexuala si nu numai. Indiferent de varsta, examenul ginecologic efectuat regulat ajuta la: – Prevenirea diferitelor afectiuni ginecologice;
– Detectarea cancerelor (de col uterin, de uter, de ovar sau de san) intr-o faza incipienta;
– Depistarea bolilor cu transmitere sexuala si tratarea lor inainte sa cauzeze infertilitate sau alte complicatii;
– Asigurarea asistentei medicale inainte, in timpul si dupa sarcina.

Orice adolescenta care prezinta urmatoarele simptome trebuie sa se prezinte imediat la medic:
– Sangerare sau secretie vaginala anormala;
– Menstre abundente, prelungite sau foarte dureroase;
– Sangerari intermenstruale;
– Durere, mancarime sau umflaturi la nivelul vulvei sau vaginului;
– Durere anormala sau severa localizata in abdomen, in pelvis (partea inferioara a abdomenului) sau in vagin;
– Durere in timpul actului sexual;
– Secretie de la nivelul mameloanelor (sfarcurilor).

Ce intrebari va pune medicul?

Controlul ginecologic nu consta doar in examenul pelvian si examinarea sanilor, ci are si o parte introductiva in care medicul va schita un istoric medical. Adica va dori sa afle cateva lucruri care sa-l orienteze asupra cazului: varsta la care a venit prima oara menstruatia, care este data ultimei menstruatii, daca exista cicluri regulate si cat dureaza in medie, daca exista mici sangerari si intre perioadele menstruale, daca a inceput viata sexuala si ce metode contraceptive se folosesc, daca exista dureri in timpul contactului sexual sau simptome gen mancarime, roseata sau secretie vaginala, daca exista alte probleme de sanatate, daca pacienta fumeaza, bea sau ia medicamente. Este important ca adolescenta sa raspunda cu sinceritate la aceste intrebari. Daca la consultul ginecologic pe adolescenta o insoteste fie mama, fie o prietena si nu se simte confortabil sa vorbeasca in prezenta lor, ele pot fi rugate sa astepte afara.

In ce consta examenul? Pacienta va fi dezbracata de la mijloc in jos, se va aseza pe masa ginecologica pe spate, cu fata in sus, cu fundul cat mai aproape de marginea mesei si cu picioarele sprijinite in suporturile metalice laterale. Este foarte important sa fie relaxata. Initial, doctorul va inspecta zona genitala externa – va urmari daca exista vreo iritatie, secretie, negi genitali, chisturi sau alte probleme. Nu doare nimic, doar ca s-ar putea sa simta un disconfort la introducerea valvelor vaginale – instrumente sterile din metal sau plastic cu care se despart peretii vaginului pentru ca doctorul sa poata examina peretii vaginali si colul uterin. Va trece usor.

Controlul ginecologic se face la o saptamana dupa incetarea menstruatiei. Nu se fac spalaturi intravaginale si nu se va avea contact sexual cu 24 ore inainte.

Testul Papanicolau si alte teste

Daca medicul considera necesar, in acest timp al examinarii, se poate recolta secretie vaginala (pentru un examen de secretie in vederea depistarii unei posibile infectii cu transmitere sexuala) si se poate face si un test Papanicolau. Acest test consta in recoltarea de celule de pe colul uterin cu ajutorul unei periute sau spatule speciale. Este extrem de important in depistarea prezentei celulelor precanceroase sau canceroase si a inflamatiei la nivelul colului uterin. Dupa aceasta etapa, medicul va indeparta valvele si va face asa-numitul tuseu vaginal. Va introduce doua degete (in manusa) in vagin, iar cu cealalta mana va palpa abdomenul pentru a simti forma, dimensiunea si pozitia uterului si a ovarelor si pentru a observa daca apare vreo umflatura sau durere. Dupa ce a terminat examenul pelvian, medicul va palpa si sanii. Dupa ce a terminat si examinarea sanilor si a notat totul in fisa ta personala, consultul ginecologic este practic incheiat. El va spune, de asemenea, ca trebuie facut un astfel de control de rutina o data pe an.

Bine de stiut! Medicul te poate invata cum sa efectuezi tu singura examinarea sanilor. Dupa varsta de 20 de ani, fiecare femeie trebuie sa fie examinata anual de catre medic si sa-si examineze singura sanii luna de luna, cel mai bine la 10 zile dupa incetarea menstruatiei.

99% protectie impotriva unei sarcini asigura anticonceptionalele orale.

Bolile cu transmitere sexuala

Sunt infectii care apar dupa contactul sexual neprotejat cu o persoana infectata. Cele mai des intalnite sunt: sifilisul, gonoreea, infectia cu chlamidia, herpesul genital, infectia cu virusul papiloma uman (HPV), hepatita cu virus B si infectia cu HIV (care produce SIDA). Consecintele asupra sanatatii pot fi dintre cele mai grave (iar femeile sunt cele mai afectate): infertilitate, atat la barbati, cat si la femei, cancer de col uterin (infectia cu HPV este principala cauza a acestui tip de cancer), sarcini extrauterine, avort spontan sau nastere prematura (BTS netratate la gravide), infectarea bebelusului nascut din mama cu BTS netratata, SIDA. Trebuie stiut ca singura modalitate contraceptiva care ofera protectie 100% contra BTS este abstinenta. Pe locul doi ca eficienta, cu conditia sa fie folosit fara exceptie in timpul fiecarui contact sexual, este situat prezervativul. Insa exista anumite BTS impotriva carora prezervativul nu este eficient – infectia cu HPV si herpesul genital se transmit prin contactul direct cu leziunile infectante (negii genitali, respectiv veziculele herpetice pline cu lichid). In plus, infectia cu HIV si hepatita B mai au drept mijloc de raspandire in afara contactului sexual si contactul cu alte lichide infectate precum sangele si saliva. Din acest motiv, folosirea acelor nesterile (injectii, tatuaje etc.), constituie un risc de infectii.

Metode contraceptive

– Prezervativul masculin are eficienta de peste 95% impotriva unei sarcini si este cel mai eficient impotriva BTS.
– Diafragma este un disc de cauciuc siliconat care se introduce adanc in vagin inaintea actului sexual si se indeparteaza la 7 – 8 ore dupa.
– Spermicidele (gel, supozitoare, bureti) se aplica in vagin si actioneaza impotriva spermatozoizilor.
– Contraceptivele orale contin cantitati mici de hormoni sexuali feminini. Sunt eficiente impotriva sarcinilor, dar nu ofera nici o protectie impotriva BTS.
– Steriletul este un dispozitiv in forma de T, din plastic, care se introduce in uter de catre medic. Are eficienta foarte mare (99%), dar nu te protejeaza deloc impotriva BTS.

Atentie!
Persoanele cu un risc crescut de a face BTS sunt in special adolescentii si adultii tineri care practica sex neprotejat (vaginal, anal sau oral), care au mai multi parteneri sexuali si care consuma alcool sau droguri in timpul actului sexual. Pentru a reduce riscul de infectie, ambii parteneri trebuie sa fie constiinciosi si, pentru binele amandurora sa-si faca toate testele pentru BTS si abia apoi, daca amandoi sunt neinfectati, sa intretina relatii sexuale. Insa prea putini recurg la acest mod prin care isi pot proteja sanatatea.

Text: Dr Ana Andrei
sursa: sanatate.unica.ro

» Preluat de pe LivePr.ro
- Totul despre primul consult ginecologic

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro