Tratamentul ortodontic cu aparat dentar este o procedură comună, necesară pentru corectarea problemelor de aliniere a dinților, care poate aduce importante beneficii atât estetice, cât și funcționale. Dacă te afli printre persoanele care au nevoie de un aparat dentar, este important ca înainte de începerea tratamentului să ai o înțelegere clară a ceea ce presupune întregul proces, pentru a reduce pe cât posibil eventualele efecte adverse și pentru a spori eficacitatea tratamentului.
În primele zile după plasarea aparatului dentar, este posibil să simți o ușoară sensibilitate sau disconfort la nivelul dinților. De asemenea, poți experimenta și dificultăți în vorbire sau în mestecatul alimentelor. Astfel de probleme sunt considerate normale și vor dispărea pe măsură ce te obișnuiești cu aparatul dentar. Dacă problemele persistă sau sunt însoțite de alte simptome, precum durere intensă sau leziuni la nivelul mucoasei bucale, este important să consulți medicul ortodont. Durerile severe pot să apară din cauza unei probleme de sănătate orală sau pot indica faptul că este necesară o ajustare a aparatului dentar.
Fiecare pacient are nevoi ortodontice unice, iar complexitatea unui caz poate face că prețul tratamentului să varieze semnificativ. În timp ce unii pacienți pot avea nevoie de aparat dentar pentru corectarea unei probleme minore, există situații în care aparatul dentar este recomandat pentru probleme complexe, cum ar fi ocluzia severă sau malpoziții dentare multiple. Tratamentul unui caz mai complex poate necesita mai multe vizite la ortodont și un plan de tratament mai elaborat, ceea ce poate afecta aparat dentar pret. Tipul aparatului dentar necesar și durata tratamentului influențează, de asemenea, prețul unui aparat dentar.
Există mai multe tipuri de aparate dentare disponibile în prezent, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Aparatele dentare fixe, cele mai comune, constau în brackeți metalici sau ceramici care sunt atașați pe suprafața dinților, și o sârmă metalică care este legată de fiecare bracket. Brackeții sunt componente mici, rezistente și aderente, care exercită presiune asupra dinților, pentru a-i deplasa treptat în poziția corectă. Aparatele dentare mobile, pe de altă parte, utilizate preponderent în tratamentul problemelor minore de aliniere, sunt dispozitive dentare care pot fi îndepărtate și puse înapoi de către pacient.
În funcție de dezvoltarea dentară și a oaselor maxilare, medicul ortodont va stabili momentul potrivit pentru a începe tratamentul ortodontic. De obicei, se recomandă începerea tratamentului în jurul vârstei de 8-14 ani, odată cu apariția majorității dinților permanenți, în perioada în care oaselor faciale sunt încă în creștere. Un dentist copii (specializat în pedodonție) este în general cel care identifică pentru prima oară problemele de ocluzie și cel care va recomanda controlul la ortodont.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro