Tot ce trebuie să știi despre bruxism

decembrie 10, 2021

Bruxismul sau ”scrâșnitul din dinți” este un obicei pe care majoritatea oamenilor îl practică într-un mod inconștient. Această problemă este descoperită de cele mai multe ori în urma unui control obișnuit la stomatolog atunci când medicul observă deteriorări la nivelul smalțului dinților.

Bruxism diurn versus bruxism nocturn

Vorbim de bruxism diurn în cazul persoanelor care își scrâșnesc dinții fără să conștientizeze acest lucru. Acest tip de bruxism apare de obicei în urma acțiunii unor stimuli externi, iar scrâșnirea dinților se observă mai ales în perioadele de concentrare maximă, atunci când persoana în cauză trece prin stări emoționale intense sau diverse situații stresante.

Bruxismul nocturn este cel mai greu de diagnosticat și în același timp este cel mai frecvent întâlnit. Acest tip de bruxism este identificat în majoritatea cazurilor de partenerul de viață care este deranjat de scrâșnitul de dinți al persoanei în cauză.

Care sunt cauzele bruxismului?

Bruxismul poate avea la bază factori psihologici, fizici sau chiar genetici. Specialiștii au descoperit că acest obicei apare în urma unor situații de anxietate sau frică, în perioadele de stres sau în momentele în care persoana afectată nu se odihnește suficient sau suferă de tulburări de somn. Bruxismul poate să apară și în cazul copiilor, în perioada în care dinții de lapte cad și apar cei permanenți. Alte cauze ale bruxismului pot fi: tratamentul medicamentos (antidepresivele pot duce la apariția acestui obicei), fumatul sau consumul excesiv de cafea sau alcool, trăsături ale personalității (persoanele competitive sunt predispuse la bruxism) sau diferite afecțiuni (Parkinson, ADHD, epilepsie etc.).

Care sunt efectele bruxismului?

Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât se poate interveni pentru a evita anumite traume dentare. Persoanele cu bruxism se pot confrunta în timp cu fracturi dentare, distrugerea restaurărilor dentare (implanturi, obturații, coroane), fisuri la nivelul smalțului dentar, sensibilitate dentară, dureri de cap, tulburări de somn. În cazuri foarte grave, bruxismul produce inflamații periodontale care duc la pierderea dinților. În astfel de situații nu mai putem spune despre bruxism că este doar un obicei prost, care apare în situații de stres. Persoanele care își pierd dinții din cauza bruxismului trebuie să apeleze ulterior la implanturi dentare sau chiar la proteze dentare (vezi preț proteză dentară).

Care este tratamentul pentru bruxism?

Ca să putem vorbi despre un tratament pentru bruxism, persoana afectată trebuie în primul rând să conștientizeze că are această problemă. Unii oameni cu bruxism cred că pot renunța la acest obicei cu ușurință, însă lucrurile nu sunt atât de simple în realitate. Trebuie să devii cât mai prezent și să identifici situațiile care te determină să îți scrâșnești dinții. Dacă observi că acest obicei apare în situațiile de stres sau anxietate, trebuie să îl înlocuiești cu unul mai sănătos, care nu îți afectează dantura și sănătatea. Spre exemplu, poți apela la jucăriile antistres – dacă ai una la îndemână în astfel de situații, îți vei putea impune treptat să nu mai scrâșnești dinții și să iei o astfel de jucărie în mână pentru a-ți controla emoțiile. În cazul bruxismului nocturn, soluția este gutiera nocturnă care împiedică contactul ocluzal. În situația în care bruxismul ți-a afectat ocluzia dentară, ți se poate recomanda și purtarea unui aparat dentar pentru a realinia dinții în poziția corectă.

Dacă observi că începi să îți scrâșnești dinții la stres sau dacă partenerul se plânge că îți scrâșnești dinții în somn, programează o vizită la medicul stomatolog înainte de a fi prea târziu!

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Tot ce trebuie să știi despre bruxism

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro