Topul celor mai scumpe orase din lume

Conform unui studiu realizat de Economist Group, orasele europene conduc in topul celor mai scumpe orase din lume, ne informeaza CNN.
Oslo, capitala Norvegiei, conduce clasamentul fiind urmata indeaproape totusi de Paris, Copenhaga, Londra si Tokyo. Surprinzator dar de data aceasta Norvegia a castigat clasamentul in fata neintrecutului Tokyo.
Studiul compara costul unui cos de cumparaturi care cuprinde 160 de bunuri si a fost realizat in 132 de tari. Toate produsele de la tutun la pasta de dinti,si inclusiv biletele la teatru sunt comparate.
Conform rezultatelor studiului, Oslo este cu 32 % mai scump decat New York-ul obtinand un indice de 132. Paris a obtinut scorul de 130, Copenhaga de 126 iar Londra 125. Tokyo, cu numai 124 de puncte ocupa doar pozitia a cincea.
Orasele americane au devenit relativ ieftine raportat la destinatiile europene dat fiind faptul ca dolarul a pierdut din putere in fata euro. Moscova este doar cu putin mai ieftina decat New York-ul iar cel mai ieftin oras din America, Atlanta, pare a fi mai ieftin chiar si decat orasele din America Latina care de reprezinta unele dintre cele mai ieftine locatii.
Cel mai ieftin oras este Teheran, capitala Iranului. Acesta a obtinut un scor de 34 ceea ce inseamna ca banii investiti pentru a vietui aici sunt de 4 ori mai putini decat suma investita in Oslo.
Ultimele opt orase clasate sunt toate din Asia insa si America Latina pare sa ofere destinatii foarte abordabile.
Cel mai scump ora din America Latina este Guatemala, din Oceania-Sydney(106), din Canada- Vancouver (96) iar din Africa-Abidjian (89).