Troienii şi viermii domină din nou topul lunar al ameninţărilor informatice alcătuit de BitDefender®, producătorul autohton de soluţii de securitate. Astfel, din cele zece poziţii, cinci sunt ocupate de astfel de programe, iar primele două menţiuni din top revin tot troienilor.
Vulnerabilitatea cel mai des folosită pentru a infecta calculatoare în perioada de referinţă, însă, este MS08-067 – vulnerabilitate de Windows care permite ca un program să fie rulat de la distanţă, fără voia utilizatorului, folosind un pachet RPC (remote procedure call) construit special.
Această vulnerabilitate este modul principal de răspândire pentru Worm.Autorun.VHG, aflat pe locul 10, dar şi pentru Win32.Worm.Downadup.Gen (alias Conficker) aflat pe locul 3.
De altfel, Conficker mai ocupă un loc în topul BitDefender, pe o cale ocolită - Trojan.Autorun.AET (locul 4 în top) se răspândeşte prin directoare partajate şi prin schimb de medii (discuri sau stick-uri USB, de exemplu), instalând apoi o variantă de Conficker pe calculatoarele infectate.
Acelaşi mod de răspândire îl are şi Trojan.AutorunINF.Gen, aflat pe prima poziţie în topul ameninţărilor.
Partajarea de fişiere în reţea, de această dată prin intermediul programelor ca DC++ sau oDC este şi modul prin care se răspândeşte Win32.Worm.Delf.NFW (locul 9 în top), pentru ca apoi să şteargă de pe calculatoarele infectate, fişiere audio în format mp3 care conţin în denumirile lor numele unor cântăreţi români foarte populari precum Adrian Minune, Adi de la Valcea, Florin Salam, Fraţii de Aur, Laura Vass, Liviu Pustiu sau Liviu Guţă.
Top 10 ameninţări informatice în luna Iulie în România
Pos Nume %
1 Trojan.AutorunINF.Gen 9.85
2 Trojan.Clicker.CM 7.39
3 Win32.Worm.Downadup.Gen 5.44
4 Trojan.Autorun.AET 4.36
5 Trojan.JS.PYV 3.97
6 Win32.Sality.OG 3.78
7 Trojan.Vb.BO 2.6
8 Exploit.SWF.Gen 2.42
9 Win32.Worm.Delf.NFW 1.98
10 Worm.Autorun.VHG 1.7
ALTII 56.51
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro