Top 10 al virusilor din Romania in luna August 2005

Divizia de securitate a datelor, BitDefender, din cadrul companiei româneşti SOFTWIN prezintă evoluţia aplicaţiilor maliţioase pe Internet în luna august. Zafi.D, Antiman.A şi Netsky.P sunt viruşii cei mai răspândiţi din această perioadă.

După o scurtă vacanţă, Antiman a revenit puternic în august, ocupând locul 2 în topul celor mai agresive ameninţări de pe Internet. Chiar dacă, în iulie, a ocupat doar locul 9, fiind responsabil de 1.91% din numărul total de infectări, Antiman a provocat, în ultima lună, peste 12% din infectări. Virusul “made in Romania” a depăşit toate previziunile, menţinându-se, încă de la apariţia sa, în aprilie, pe primele locuri.

“Creşterea Antiman se poate explica şi prin extinderea timpului liber, utilizatorii de calculatoare având posibilitatea de a se ocupa mai mult de mesajele personale. Tehnicile de abordare folosite de acest virus sunt bine studiate şi atrag. Mesajele au apărut şi în engleză, astfel că este foarte uşor să păcălească utilizatorii de calculatoare mai puţin experimentaţi. Mai mult, virusul are şi fani, care ar trebui însă preveniţi de efectele vizibile ale virusului, printre care încetinirea sau chiar blocarea calculatorului infectat şi scăderea vitezei de navighare pe Internet”, a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

Faţă de celelalte luni, în august, am avut parte de o activitate intensă a tuturor viruşilor din top. O creştere surprinzătoare a avut-o Zafi D, virusul adresat europenilor, care conduce detaşat cu 21.06%. În august, a survenit şi scăderea mult aşteptată a lui Netsky.P, care a provocat numai 9.5% din infectări, după ce timp de un an şi jumătate s-a menţinut în primele două locuri. Restul poziţiilor din top sunt adjudecate de viruşii obişnuiţi ai anului. Variante de Mytob şi de Netsky populează locurile 4-10.

O surpriză a acestei perioade a fost apariţia lui Zotob, un vierme care se foloseşte de o vulnerabilitate a Windows 2000 pentru a se instala, căutând ulterior şi alte calculatoare legate în reţea, pentru a le infecta. “Problemele provocate de acest vierme au fost mediatizate pe larg. Zotob este, însă, un program software realizat cu intenţia de a face rău cu efecte limitate în timp, neavând capabilităţi de răspândire prin e-mail, deci, la scară largă. Nu ne vom mai întâlni cu el în topuri, însă efectele sale nu sunt de ignorat”, a concluzionat Bogdan Dumitru.

Top 10 Malefic August
Pos. Nume Procent infectări%
1 Win32.Zafi.D@mm 21.06
2 Win32.Antiman.A@mm 12.08
3 Win32.Netsky.P@mm 9.56
4 Win32.Worm.Mytob.BI 5.15
5 Worm.Mytob.S 4.55
6 Win32.Worm.Mytob.C 2.27
7 Win32.NetSky.D@mm 2.22
8 Win32.Zafi.B@mm 2.22
9 Win32.Netsky.AA@mm 1.88
10 Win32.Worm.Mytob.T 1.74
Alţii 37.27