Vă place să experimentați lucruri noi? Dacă ați încercat deja bungee-jumping sau cățărat pe munți (sau nu), o altă idee ar putea fi literatura horror! Sună ciudat… dar diferit și promițător, nu-i așa? Termenul ,,horror” a apărut în jurul anilor ’60 și definește o lucrare de ficțiune cu caracter înspăimântător, dar cu un suspans excepțional. Un suspans ce ar putea să te facă să verifici încă o dată încuietoarea ușii.
Pentru cei cărora le e dor să verifice monștrii de sub pat, v-am pregătit un Top 10 al celor mai bune romane horror.
- Prima sugestie este Stephen King, celebru prin romanele sale horror, care au fost ecranizate aproape în totalitate pe micul sau marele ecran. IT este un roman de referință al autorului, fiind cea mai vândută carte în 1986. Povestea de groază este despre frică înșăși și despre un clovn criminal.
- Ați văzut filmul The exorcist? Acum gândiți-vă că romanul lui William Peter Blatty este mult mai înfricoșător.
- Peter Straub este unul dintre cei mai premiați autori de literatură de groază din ultima perioadă. Ghost Story (Poveste cu fantome) este una dintre cele mai apreciate cărți ale sale, deoarece este specială prin faptul că personajele nu sunt ucise direct, ci mor din cauza terorii absolute creeate de prezența fantomelor.
- Dracula lui Bram Stoker rămâne povestea originală care te poate ține treaz noaptea, în ciuda faptului că, până în prezent, au apărut numeroase povești despre vampiri.
- Romanul The silence of the Lambs (Tăcerea mieilor) a lui Thomas Harris tinde să fie devalorizat din cauza filmului atât de cunoscut. Totuși, vă dau un pont: cartea este mult mai înfricoșătoare și mai specială decât filmul.
- We need to talk about Kevin (Trebuie să vorbim despre Kevin) a lui Lionel Shriver este un exercițiu de imaginație și empatie dintre cele mai dure. Coșmarul evident al unei mame este acela de a-și vedea copilul un monstru… și că ar putea fi și ea, de asemenea!
- Jonathan Aycliffe și al său Naomi’s Room (Camera lui Naomi) prezintă povestea unui tată a cărui fiică este răpită, mutilată și ucisă – și, totuși, nu pleacă definitiv din lume.
- O poveste scurtă, subtilă, gotică – The Woman in Black (Femeia în negru) a lui Susan Hill. Romanul descrie un spirit misterios care bântuie un oraș englezesc și apare atunci când mor copii.
- I Have No Mouth and I Must Scream (Nu am gură și trebuie să țip) de Harlan Ellison arată cum un calculator devine inteligent și omoară întreaga rasă umană. Rămân cinci supraviețuitori, cu care calculatorul se distrează, torturându-i.
- The Killer Inside Me (Ucigașul din mine), scris de Jim Thompson, este un roman înfricoșător, întrucât constă într-o ,,excursie” în mintea unui psihopat.
Acum, când numărul insomniacilor se va înmulți din cauza nopților prea călduroase, romanele horror sunt unul dintre cele mai interesante moduri de a înlocui număratul oilor sau al punctelor de pe tavan. Încercați!