Toate institutiile statului publica anunturi pe eLicitatie

Sistemul eLicitatie, administrat de catre Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) devine, incepand de astazi, un punct cheie pentru achizitiile publice din Romania, intrucat toate autoritatile statului trebuie sa-si publice anunturile privind achizitiile lor in sistem, de unde oricine le poate vedea.

“Companiile care doresc sa incheie contracte cu institutiile statului trebuie sa acceseze de acum inainte site-ul www.e-licitatie.ro. Sistemul a fost imbunatatit pentru a raspunde cerintelor noii legislatii din domeniul achizitiilor publice aparute in 2006, astfel incat sa permita inclusiv participarea companiilor din tarile Uniunii Europene”, a declarat presedintele IGCTI Catalin Marinescu.

Pentru a permite participarea companiilor din UE, din care de acum si Romania face parte, IGCTI va transmite catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunturile pentru achizitiile care depasesc 125.000 euro sau 420.000 euro, in functie de autoritatea contractanta.

Dupa publicarea anunturilor in sistemul eLicitatie, institutiile publice isi pot alege procedura de achizitie, care poate fi electronica sau clasica. Incepand de saptamana viitoare, eLicitatie poate derula urmatoarele proceduri de achizitie: cererea de oferta cu pretul cel mai scazut si cumpararea directa, urmand ca pana la jumatatea anului sa suporte toate tipurile de achizitii publice prevazute de lege.

Inscrierea in eLicitatie este gratuita. In cursul lunii ianuarie, IGCTI ofera, gratuit, companiilor ofertante inscrise cate 300 de participari la procedurile de achizitie. In sistemul eLicitatie s-au inscris deja doua mii de institutii publice si companii private, dupa noile reguli.

Pentru familiarizarea utilizatorilor cu noile functionalitati ale sistemului eLicitatie, IGCTI a organizat, in luna decembrie a anului trecut, sesiuni de instruire pentru 550 de companii si institutii publice din toata tara. Instruirea care va continua si in luna ianuarie vizeaza alte 300 de companii.

Proiectul pilot eLicitatie a fost lansat in martie 2002. In 2006, sistemul a fost utilizat de catre 1.000 institutii publice si peste 1.300 de companii private. S-au incheiat peste 175.000 licitatii electronice si au fost tranzactionate 143 categorii de produse, in primele sase luni ale anului, dupa care sistemul a fost adaptat la noua legislatie in domeniu. (MCTI)