Toamna se numara capodoperele la Artmark: 4 picturi de Tonitza la Licitatia anuala de Impresionism si Postimpresionism Romanesc

septembrie 10, 2012

Noul an 2012-2013 al pietei de arta se deschide in aceasta toamna cu un eveniment dedicat celor mai iubite curente din arta romaneasca (sfarsitul sec. XIX primele decenii ale sec. XX), perioada de intensa dezvoltare pentru arta de patrimoniu. Peste 150 de tablouri valoroase sunt propuse in cadrul Licitatiei de Impresionism si Postimpresionism Romanesc ce va avea loc pe data de 25 septembrie, la Ateneul Roman. Capetele de afis sunt: Nicolae Tonitza, Francisc Sirato, Ion Tuculescu, Samuel Mutzner, Rudolf Schweitzer-Cumpana si multi altii.

Nicolae Tonitza este prezent in licitatie cu patru picturi a caror valoare cumuleaza peste 300.000 euro. Maestrul este si detinatorul primului loc in topul celor mai valoroase picturi vandute in licitatii publice din Romania (tabloul "In iatac" adjudecat cu 290.000 euro la Licitatia de Iarna Artmark 2011).

Una dintre acestea este "Nud cu spatele" (ulei pe carton, 50 40 cm), de altfel si piesa centrala a licitatiei, a carei valoare estimativa este cuprinsa intre 80.000 - 150.000 euro. Opera a participat la Expozitia Grupului Tonitza - Sirato - Han, din 1935, de la Bucuresti, si este mentionata in nenumarate cataloage de expozitii. Un nud asemanator semnat de Tonitza, "Afize", a fost vandut cu 160.000 euro la Licitatia de Orientalism Artmark 2011.

Pictura "Fetita in alb" (ulei pe carton, 40 35 cm, valoare estimativa 60.000 - 120.000 euro) este o alta creatie a maestrului Tonitza care intareste titulatura de "Pictorul copiilor". Opera a facut parte din colectia familiei Lucian Blaga si a participat la numeroase expozitii, printre care si Expozitia "Grupul celor Patru", din 1927, de la Bucuresti.

Din perioada petrecuta la Balcic provine cea de-a treia pictura semnata de Tonitza, "Micuta tataroaica (Rachis Ali)" (ulei pe carton subtire 34,5 25 cm), al carei pret este estimat la 30.000 - 50.000 euro. La Balcic, artistul a avut cateva modele de tinere la care se adauga numele unor localnici, in preajma carora si-a desavarsit cariera artistica (Tefik, Ali-Memet, Afiz, Cadi, Fatma, Nezib sau Hagi Iusup Memet).

O oportunitate deosebita pentru colectionari este "Studiu pentru amurg in campie" (ulei pe carton 35,5 41 cm, valoare estimativa 3.000 - 5.000 euro), cea de-a patra lucrare semnata Tonitza din licitatie, care se inscrie de aceasta data intre loturile accesibile.

Aproximativ 60% dintre loturi au pret de pornire situat sub 1.000 de euro. Printre acestea se numara si opere semnate de postimpresionisti romani importanti, precum Dumitru Ghiata, Ion Musceleanu, Paul Scortescu, Honoriu Cretulescu, Marin H. Georgescu, Nicolae Enea, Marius Bunescu etc.

Incepand de marti, 11 septembrie, capodoperele pot fi admirate la sediul Artmark din Palatul Cesianu-Racovita, pana pe data de 24 septembrie, zi in care vor fi transferate la Ateneul Roman, pentru licitatia din 25 septembrie.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro