Titus Corlatean participa la reuniunea ministrilor de externe NATO

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, va participa, marti, 23 aprilie 2013, la Bruxelles, la reuniunea ministrilor de externe ai Aliantei Nord-Atlantice, prima reuniune Aliata la acest nivel din anul 2013.

Programul ministerialei NATO cuprinde doua reuniuni in format Aliat si alte doua cu participarea unor state partenere, una in format NATO-Rusia si cealalta cu statele contributoare la Forta Internationala pentru Asistenta din Afganistan (ISAF).

Cu acest prilej, vor fi abordate teme de actualitate de pe agenda NATO, care privesc in principal evolutiile din Afganistan si impactul acestora asupra securitatii regionale, viitorul rol al Aliantei in Afganistan, perspectivele cooperarii NATO-Rusia, politica de parteneriate a Aliantei, cu accent pe zona Orientului Mijlociu si din Nordul Africii, alte aspecte din sfera securitatii globale, aflate in atentia Aliantei Nord-Atlantice, in perioada curenta si in perspectiva imediata.

Cu prilejul reuniunii, ministrul roman al Afacerilor Externe va aborda subiectele specifice intereselor prioritare ale Romaniei la NATO: aspecte privind situatia de securitate din vecinatatea Aliantei si avansarea unei cooperari pragmatice cu Federatia Rusa, procesul de retragere din Afganistan si viitorul misiunii NATO in aceasta tara, dupa 2014, precum si pozitia Romaniei fata de aspecte ale tematicii Africii de Nord si Orientului Mijlociu.

Totodata, in marja ministerialei NATO de Externe, seful diplomatiei romane va participa la o reuniune la nivel ministerial a Trilateralei Romania-Polonia-Turcia, cu ministrii de externe din cele patru state aspirante la NATO (Bosnia-Hertegovina, Georgia, Macedonia si Muntenegru). Reuniunea are ca scop transmiterea unui mesaj de incurajare si sustinere statelor aspirante pe traiectoria lor catre aderarea la Alianta, in spiritul politicii NATO a usilor deschise.