Titus Corlatean discuta cu omologul sau ungar, Janos Martonyi pe tema tensiunilor romano-ungare

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a avut in cursul zilei de ieri, 7 februarie 2013, o convorbire telefonica cu omologul sau ungar, Janos Martonyi.

Cei doi ministri au exprimat pozitiile Guvernelor roman si respectiv ungar, in legatura cu evolutiile si declaratiile formulate in spatiul public in ultimele zile, cu sublinierea sensibilitatilor legate de unele aspecte relevante pentru fiecare dintre cele doua parti.

La finalul convorbirii, cei doi inalti demnitari au cazut de acord asupra faptului ca interesul cooperarii dintre cele doua state impune evitarea escaladarii atitudinilor si declaratiilor publice formulate in cele doua tari.

Cei doi oficiali au stabilit, totodata, ca cele doua parti sa continue contactele politice bilaterale in perioada urmatoare, prin utilizarea canalelor si pe baza standardelor diplomatice obisnuite, inclusiv prin misiunile diplomatice ale celor doua tari acreditate la Bucuresti, respectiv Budapesta. Din aceasta perspectiva, s-a agreat asupra necesitatii intreprinderii demersurilor corespunzatoare pentru depasirea dificultatilor aparute in relatia bilaterala in ultima perioada de timp si promovarii demersurilor ce se impun pentru punerea in valoare a unei relatii de cooperare in spiritul Parteneriatului strategic pentru Europa secolului XXI, incheiat intre Guvernele Romaniei si Ungariei la 29 noiembrie 2002.

In acest context, au fost evocate atat respectarea principiului bunei vecinatati, cat si asigurarea la standarde europene a protectiei minoritatilor nationale din cele doua state.

Aceste demersuri vor fi materializate, inclusiv prin intermediul vizitei la Bucuresti, planificata anterior, a ministrului afacerilor externe din Ungaria, Janos Martonyi, in cursul primaverii acestui an.

Mentionam ca ultima intrevedere oficiala dintre ministrii afacerilor externe roman si ungar a avut loc, la Budapesta, la 1 octombrie 2012.