Titus Corlatean a prezidat reuniunea la nivel ministerial a Forumului National al Strategiei UE pentru regiunea Dunarii

martie 29, 2013

Ministrul afacerilor externe Titus Corlatean, in calitatea de Presedinte executiv, a condus astazi, 28 martie, la sediul MAE, reuniunea la nivel ministerial a Forumului National al Strategiei UE pentru regiunea Dunarii. La invitatia sa, la eveniment au participat: viceprim-ministrul, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Nicolae Dragnea, ministrul mediului si schimbarilor climatice, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Eugen Orlando Teodorovici, ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism, Maria Grapini.

Temele abordate in cadrul Forumului National au fost: prezentarea prioritatilor Romaniei pentru anul 2013 in implementarea Strategiei Dunarii, inclusiv din perspectiva includerii obiectivelor Strategiei in cadrul viitoarei perspective financiare a UE (2014-2020), precum si pregatirea celui de-al doilea Forum Anual al Strategiei Dunarii, organizat de tara noastra si Comisia Europeana.

In cadrul alocutiunii sale, ministrul Titus Corlatean a evidentiat prioritatile Romaniei pentru anul 2013: dezvoltarea de proiecte cu impact macroregional, asigurarea finantarii Strategiei din fonduri europene in cadrul viitoarei perspective financiare a UE, respectiv consolidarea profilului Romaniei in cadrul Strategiei si impulsionarea generarii de proiecte macroregionale prin organizarea de catre Romania a celui mai important eveniment anual al Strategiei – Forumul Anual.

Ministrul Titus Corlatean a atras atentia asupra importantei Strategiei, un proiect de interes national si o initiativa politica importanta a Romaniei la nivelul UE. Astfel, in interventia sa, seful diplomatiei romane a aratat ca factorul esential pentru succesul Strategiei Dunarii este generarea de proiecte integrate si fezabile, de catre actorii din mediul public si privat romanesc, impreuna cu parteneri din statele riverane. În acest sens, ministrul afacerilor externe a mentionat cateva din proiectele derulate, coordonate de Romania sau cu o consistenta participare romaneasca, referitoare la imbunatatirea conditiilor de navigatie si modernizarea infrastructurii portuare, managementul inundatiilor, dezvoltarea de centre de transfer tehnologic, infiintarea unui Fond regional pentru cercetare si inovare, imbunatatirea educatiei vocationale. Un alt proiect important initiat de tara noastra, la care ministrul Corlatean a facut referire este crearea la Murighiol a unui Centru International pentru studiul ecosistemului Dunare-Delta-Marea Neagra, care are parteneri europeni, Comisia Europeana, SUA si Japonia.

Ministrul afacerilor externe a evidentiat necesitatea asigurarii finantarii Strategiei din fonduri europene, in viitoarea perspectiva financiara 2014-2020, prin integrarea obiectivelor Strategiei in cadrul Acordului de Parteneriat care va fi incheiat cu Comisia Europeana, cat si in programele operationale nationale, sectoriale sau de cooperare teritoriala transnationala. În acest sens, a aratat ca Romania si Comisia Europeana vor organiza la Bucuresti, in zilele de 16 si 17 aprilie, o importanta reuniune privind identificarea modalitatilor de integrare a Strategiei Dunarii in procesul de programare a fondurilor europene. La aceasta vor participa toate statele riverane si serviciile relevante ale Comisiei Europene.

Seful diplomatiei romane a subliniat, de asemenea, importanta gazduirii, de catre Romania, a principalului eveniment politic al Strategiei Dunarii - Forumul Anual, eveniment de anvergura, cu participare consistenta la nivel ministerial. Acesta va reuni, la Bucuresti, in toamna acestui an, peste 800 de reprezentanti din statele regiunii dunarene, institutii europene, autoritati locale si regionale, ai mediului de afaceri, academic si asociativ. Forumul Anual este organizat de Guvernul Romaniei si Comisia Europeana.

Ministrul Titus Corlatean a evidentiat caracterul strategic al Forumului Anual al Strategiei Dunarii: “ Avem evident un obiectiv politic foarte clar, care tine de profilul pe care Romania trebuie sa il aiba in Uniunea Europeana si ne propunem sa organizam acest Forum la un standard inalt, pe care noi l-am promovat, de altfel, si cu ocazia unor alte reuniuni internationale anterioare, in tara noastra – ma refer la reuniunile legate de presedintia OSCE, de Summit-ul NATO, Sommet-ul Francofoniei. Pot sa va spun ca pentru prima data reuniunea anuala a ministrilor de externe din regiunea Dunarii se va desfasura in cadrul Forumului, urmand sa ofere orientarea politica de ansamblu pentru procesele si proiectele promovate, dar in acelasi timp domeniile prioritare ale Strategiei vor fi prezentate si reprezentate la nivel ministerial sectorial.”

La finalul interventiei sale, ministrul Corlatean a accentuat importanta unui dialog aplicat intre institutiile si actorii sociali implicati: „Vreau sa va incurajez si sa ne incurajam sa fim extrem de pragmatici in ceea ce avem de facut in lunile care urmeaza, sa avem o colaborare foarte stransa si o coordonare foarte buna, pentru ca, inca o data, vorbim despre proiecte care pot aduce un plus economic, un plus cultural, un plus de schimburi interumane, dar si un plus foarte important la capitolul rol, profil, imagine a Romaniei in familia europeana.”

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro