Tipuri de onicomicoza: tu de care suferi?

aprilie 17, 2018

Atunci cand vorbim de onicomicoza, cunoscuta in mod obisnuit ca fiind “ciuperca unghiei de la picior”- vorbim foarte general despre aceasta afectiune. Totusi, in afara de faptul ca exista cateva grade diferite de severitate a infectiei, exista de asemenea si cateva tipuri diferite de ciuperca a unghiei. O sa vorbim acestea  in cadrul acestui articol si metodele de prevenire a aparitiei reinfectarii cu ciuperca.

Subungual distal

Acest tip de ciuperca este cel mai obisnuit tip de ciuperca a unghiei piciorului, fiind responsabila de aproximativ 75 pana la 85% dintre toate cazurile, conform expertilor din domeniu Richard K. Scher, Warren Joseph si Jeffrey Robbins. Infectia incepe atunci cand dermatofitul T. Rubrum ataca pielea de langa baza unghiei.

Deseori, oamenii care sufera de piciorul atletului o sa dezvolte, de asemenea, si acest tip de infectie fungica a unghiei. Deseori, pacientii nu vor detecta etapele mai timpurii ale infectiei, dar observa ca ceva e in neregula atunci cand straturile incep sa se ingroase si dezvolta liniile evidente de striatie a hiperkeratozei. Pe masura ce capatul unghiei devine din ce in ce mai distorsionat, apare si o decolorare galben bruna.

Subungual proximal

Caracteristicile definitorii: groasa, galbena, unghii dungate si inflamatia unghiei

In cazuri mai rare, oamenii pot sa dezvolte o onicomicoza subunguala proximala, care incepe de la nivelul unghiei. In timp, patrunde mai adanc in unghie. Diferite tipuri de agenti patogeni pot sa provoace o astfel de infectie cu ciuperca unghiei de la picior, printre care se numara: T. megninii, T. mentagrophytes, T. rubrum, T. schoenlinii si Epidermophytum flocossum. Pacientii care sufera de HIV dezvolta mai des acest tip de infectie prin comparatie cu restul populatiei.

Superficial alb

Caracteristici definitorii: unghii “mucegaite”, sfaramiciose, cu un aspect ca de pudra

Onicomicoza superficiala alba (aproximativ 10% din toate cazurile) este un alt tip de ciuperca a unghiei de la picior care ataca pacientii imuno depresivi mai des decat restul populatiei. Agenti patogeni, cum ar fi de exemplu Acremonium sp si T rubrum, sunt principalii vinovati pentru acest tip de infectie fungica a unghiei care este exclusiva doar pentru degetele de la picioare. Infectia incep pe suprafata unghiei si eventual se va raspandi pe toata unghia, oferindu-i un caracter sfaramicios.

Endonyx

Caracteristici definitorii: Unghii albe, cu aspect laptos, dar fara ingrosare si fara inflamare

Onicomicoza Endonyx este, in mod obisnuit, cauzata de Trychophiton soudanense si nu provoaca ingrosarea unghiei sau inflamarea acesteia. Prezenta in nivelele inferioare ale unghiei, decolorarea alb lapticioasa este caracteristica cea mai definitorie pentru acest tip de infectie fungica a unghiei.

Candida

Caracteristica definitorie: Inflamatii si schimbarea culorii unghiei in galben, alb, verde sau negru

Aproximativ 5 pana la 7 procente dintre  infectiile fungice ale unghiei de la picior pot sa fie atribuite unei inectii cu drojdie a unghiei. Pcaientii care sufera de o candidoza cronica sau cu imuno depresie sunt mai predispusi sa sufere de o infectie cu Candida Albicans. Unghia degetului de la picior poate sa fie infectata, dar aceasta afectiune este localizata in mod obisnuit in unghiile de la degetele mainilor. Degetele devin in mod obisnuit “bete” inflamate si unghiile ar putea sa devina de culoare  galbena, alba, verde sau chiar negru, in functie de stadiul in care se afla infectia.

Reinfectarea cu ciuperca unghiei de la degetele piciorului

Indiferent de tipul de ciuperca a unghiei de la picior cu care esti infectat, este foarte important sa stii ca exista o tendinta de a suferi o noua infectie din momentul in care deja ai avut o infectie  fungica. Rata de reinfectare poate sa varieze de la 6,5 procente pana la o valoare de 53 de procente, in ciuda unui tratament agresiv cu medicatie anti fungica administrata pe cale orala. In afara de tratarea unghiei in sine, trebuie sa fii sigur ca iti cureti mediul in care stai de toti sporii fungici. Acest lucru include curatarea cu atentia a sosetelor, papucilor, prosoapelor si a lenjeriei.

 

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Tipuri de onicomicoza: tu de care suferi?

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro