Romania poate deveni un lider in sectorul energiei regenerabile prin producerea si crearea de energie verde combinate cu prevenirea poluarii, dar esueaza inca in utilizarea resurselor incredibile de care dispune si in exploatarea potentialului urias pe care il are, crede Alon Peled, presedintele companiei Mentor Group Energy, subsidiara a consortiului Mentor Group Holdings.
Mentor Group Energy se focuseaza pe dezvoltarea de proiecte verzi. Compania a venit cu aceasta initiativa inainte ca Romania sa fie lovita de criza financiara.
Utilizandu-si know-how-ul si relatiile din sectoare importante, precum cel imobiliar si al finantelor, Peled si echipa sa au reusit cu succes inceperea si dezvoltarea conceptului de aducere a noilor tehnologii in tara, cand deodata am fost loviti de criza si multi dezvoltatori cu care colaboram au intrat in panica. Noi eram suficient de experimentati pentru a prevedea criza ce urma sa vina, dar credeam si inca mai credem ca Romania are multe optiuni de oferit, asa ca nu am incetat niciuna din activitatile noastre, nici chiar in momentul in care criza s-a facut simtita si aici, povesteste Peled.
Potrivit lui Peled, acesta a fost momentul oportun pentru punerea in aplicare a noii sale pasiuni: Cred cu convingere ca putem crea o lume mai buna prin utilizarea unor modalitati ecologice de producere a energiei regenerabile si prin prevenirea poluarii, mai spune Peled, care isi considera activitatea actuala o misiune a vietii sale.
Compania a reusit sa obtina sprijinul mai multor investitori straini si fonduri private pentru proiecte din domeniul energiei regenerabile, in valoare de pana la 100 milioane de euro pentru fiecare proiect, de pe tot cuprinsul Romaniei.
Mai multi investitori si fonduri doresc sa ni se alature si sa INVESTEASCA in piata romaneasca de energie regenerabila, dar se pare ca aceasta zona nu este inca foarte pregatita sa faca acest pas. Daca in alte tari avem sprijin puternic din partea guvernului, in Romania sunt foarte putini dezvoltatori care au curajul sa preia initiativa si sa isi inceapa propriile proiecte, explica Peled.
Unul dintre motive, dupa cum crede Peled, este lipsa cunostintelor in domeniu si a atentiei acordate de dezvoltatorii locali noilor idei de afaceri. Un alt motiv este insa lipsa sprijinului guvernamental pe parcursul procesului.
In alte tari legile sunt modificate de asa maniera incat proiectele verzi sa se deruleze rapid, sistemul de taxe si impozite este updatat, iar proiectele beneficiaza de asistenta. Guvernele acorda prioritate proiectelor din domeniul energiei regenerabile si celor care previn poluarea,
tocmai datorita faptului ca au recunoscut importanta acestui subiect si responsabilitatea proprie fata de sistemul ecologic al tarii si fata de cetateni.
In data de 27 octombrie 2008 Parlamentul Romaniei a promulgat legea nr. 220 in scopul dezvoltarii sectoarelor regenerabile din Romania, acesta fiind unul din primii pasi facuti in promovarea acestui sector al energiei.
"Proiectele din domeniul energiei fac parte din politica si speram ca ministrii si membrii Parlamentului care doresc sa faca din Romania un loc mai bun, vor vedea oportunitatea si vor face un pas inainte in stabilirea unui plan pe termen lung in beneficiul Romaniei si al cetatenilor acestei tari, adauga Peled.
Compania si-a inceput activitatea cu o analiza atenta in scopul identificarii resurselor locale de care beneficiaza tara pentru producerea de energie regenerabila verde. Romania ofera multe tipuri de resurse naturale care sunt departe de a fi utilizate - resurse hidro pe tot teritoriul tarii, resurse geotermale, eoliene si solare.
Informatia este valida, resursele exista, finantarile sunt realizabile, dar se pare ca oportunitatea este departe de a fi exploatata asa cum ar trebui sa fie; Mentor Energy preia acum aceasta provocare pentru a genera schimbarea.
Nu vorbim doar despre salvarea planetei, vorbim si despre o uimitoare oportunitate de afaceri, legea romaneasca obligand companiile energetice sa cumpere energie verde si fiecare mega watt ce va fi produs pe teritoriul Romaniei. Dezvoltatorul este protejat prin lege si la fel este si investitia pe care acesta o aduce in tara, mai spune Peled.
Mentor Group Energy se focuseaza astazi pe oferirea de facilitati complete pentru proiecte ecologice si din domeniul energiei verzi. Putem pune la dispozitie locatiile, structura, finantarea si toate aprobarile necesare oricarui proiect din tara care are suficient potential pentru a deveni unul de succes. In multe din cazuri ne aducem si noi contributia, referindu-ma aici la bani, devenind astfel parteneri ai proiectului, dar aceasta nu reprezinta o necesitate pentru noi.
Un alt aspect pe care compania il are in vedere este cel referitor la reducerea poluarii prin importarea de noi tehnologii. Am lansat un program ecologic special dedicat municipalitatilor. Programul este sprijinit de cateva fonduri si banci importante, si targetul este asistarea primariilor in crearea unui mediu mai bun, ecologic, pentru cetateni, in acelasi timp generand o alta sursa de venit, precizeaza Alon Peled, nedivulgand insa, pentru moment, toate informatiile cu privire la program.
Peled a dezvaluit, totodata, ca sunt mai multe programe pe care compania intentioneaza sa le lanseze in curand, programe ce fac parte din planul strategic al companiei. Mentor Energy urmeaza a fi implicata in mai multe activitati relationate cu domeniul energiei regenerabile si cel al prevenirii poluarii. Avem planuri de lunga durata pentru Romania; am strans in jurul nostru toate elementele necesare pentru a reusi in aceasta misiune pe termen lung. Suntem determinati sa aducem tehnologiile viitoare prin initiativele si viziunea noastra in afaceri, dar si prin asumarea provacarii de a produce o schimbare in aceasta tara, incheie Peled.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro