Timpul a stat pe loc pentru o secunda

iulie 2, 2012

Tranzitia de la iunie le iulie, care s-a desfasurat in weekend-ul care tocmai a trecut, a fost intarziata, fara ca nimeni sa poata face ceva. Timpul a stat in loc sambata seara (30 iunie) doar pentru o secunda, lasand astfel ragazul necesar Pamantului, ramas putin in urma, sa se sincronizeze cu cele mai precise ceasuri din lume, scrie Space.com.

Timpul Atomic International permite masurarea timpului cu un grad foarte mare de precizie, iar aceasta activitate se realizeaza la nivel modial cu 200 de ceasuri atomice, plasate in 50 de laboratoare. Timpul atomic se masoara cu ajutorul vibratiilor atomilor intr-un izotop de metal, asemanator cu mercurul si permite o masurare zilnica a timpului cu o rata de precizie de pana la o zecime dintr-o miliardime dintr-o secunda.

Oamenii de stiinta au observat ca miscarea de rotatie a Pamantului manifesta, din cand in cand, o tendinta de incetinire usoara, fapt care determina o desincronizare intre timpul masurat cu ceasurile atomice si pozitia Pamantului, fapt care, daca nu este regularizat ar putea afecta sistemele GPS, retelele de telecomunicatii sau comunicare in spatiu.

Ceasurile atomice dau o intarziere de o secunda cam la 200 de ani, fapt pentru care sunt luate ca referinta in masurarea timpului. In momentul in care miscarea de rotatie a Pamantului se abate de la precizia masurarii atomice a timpului, este nevoie de o sincronizare. De aceea se adauga o secunda in plus la un minut, in momentul in care se observa desincronizarea.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro