Timbre din colectia Reginei Elisabeta a Marii Britanii vor fi expuse la EFIRO 2008

februarie 7, 2006

imbre din colectia Reginei Elisabeta a Marii Britanii si a printului Albert de Monaco, “Penny Black”, primul timbru postal din lume, aparut in Marea Britanie, zeci de exemplare de “Cap de Bour”, primele timbre romanesti, dar si o scrisoare din al doilea razboi mondial care inca mai pastreaza urmele radiatiilor bombei de la Hirosima sunt cateva dintre raritatile filatelice care vor fi expuse in perioada 20-28 iunie 2008, la complexul Romexpo din Bucuresti, in cadrul Expozitiei Mondiale de Filatelie EFIRO 2008.

Luni, 6 februarie 2006, la sediul Postei Romane a avut loc semnarea Contractului pentru organizarea la Bucuresti a Expozitiei Filatelice Mondiale - EFIRO 2008. Semnatarii acestui contract sunt Fernando Aranaz del Rio, directorul Federatiei Internationale de Filatelie, Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane si Dan Mihai Toader, directorul general al Postei Romane.

EFIRO 2008 este prima expozitie mondiala de filatelie organizata in tara noastra, la care vor participa peste 1.000 de colectionari si colectii din 70 de state. Colectiile vor fi analizate de un juriu format din 60 de persoane, urmand a fi expuse in clasele de filatelie traditionala, istorie postala, aerofilatelie, astrofilatelie, filatelie tematica, intreguri postale, maximafilie etc. Expozitia marcheaza implinirea a 150 de ani de la emiterea celebrelor timbre “Cap de Bour-1858” de catre serviciile postale din Moldova, la numai 18 ani de la punerea in circulatie a primelor marci postale din lume, in Marea Britanie.

“Organizand expozitia filatelica mondiala EFIRO 2008, Posta Romana aduce un omagiu traditiei serviciilor postale romanesti, inaintasilor si istoriei noastre. „Capul de Bour”, primul timbru tiparit pe teritoriul tarii noastre, a devenit inca de la lansarea sa un simbol al independentei romanilor. De aceea, la un secol si jumatate de la aparitia acestei comori filatelice, totodata o emblema a natiunii noastre, dorim ca Romania sa gazduiasca un eveniment pe masura marii realizari care a fost tiparirea primei marci postale romanesti”, a declarat Dan Mihai Toader, directorul general al Postei Romane.

“Marca postala a fost considerata cea mai mare inventie din secolul al XIX-lea in domeniul comunicarii. Prin emiterea timbrelor “Cap de bour 1858”, principatul Moldovei se integra intr-un nou sistem de plata a taxelor postale. Datorita raritatii primelor marci postale, Romania ocupa un loc de frunte in filatelia mondiala”, a precizat Leonard Pascanu, presedintele Federatiei Filatelice Romane.

Manifestarea filatelica din 2008 va fi cea de-a patra expozitie EFIRO (E=expozitie, F=filatelica, RO=romana) organizata in tara noastra, dupa expozitia nationala cu participare internationala din 1932, organizata sub patronajul Regelui Carol II, si cele din 1998 si 2004, organizate la Palatul Parlamentului.

Federatia Internationala de Filatelie (FIP) a avut in vedere colectionarii de timbre si filatelistii inca din 1926, crescand de la o societate formata din cateva federatii filatelice europene, la o federatie cu o retea in toata lumea ce are 83 de membri permanenti - federatii filatelice nationale, trei membri asociati -federatii continentale si membri promotionali - un tip nou de membri, pentru administratiile postale. Scopurile FIP sunt promovarea colectionarii de timbre si a filateliei, mentinerea relatiilor prietenesti si a prieteniei intre popoare, stabilirea si mentinerea de relatii stranse cu administratiile postale, dar si promovarea expozitiilor filatelice prin garantarea patronajului si auspiciului.

Federatia Filatelica Romana este o organizatie nelucrativa care reuneste asociatiile filatelice cu personalitate juridica din Romania, fiind continuatoarea tuturor asociatiilor si societatilor filatelice existente in Romania incepand cu anul 1891, cand s-a constituit prima Societate Filatelica Romana. Federatia organizeaza expozitii la nivel national sub patronajul sau auspiciile sale, precum si expozitii bilaterale sau multilaterale internationale, in colaborare cu federatii afiliate la Federatia Internationala de Filatelie si Federatiei Asociatiior Filatelice Europene.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro