Tigrii din Nepal invata sa convietuiasca alaturi de oameni

septembrie 4, 2012

Tigrii nepalezi prefera sa se deplaseze noaptea pentru a reduce cat mai mult posibil contactul cu oamenii, arata rezultatele unui nou studiu.

Felinele de talie mare circula atat ziua cat si noaptea pentru a scana teritoriul, pentru a se imperechea si nu in ultimul rand, pentru vanatoare, dar rezultatele unui studiu realizat pe comunitatea de tigrii din Parcul National Chitwan, rezervatie in care oamenii si tigrii umbla pe aceleasi carari, arata ca felinele si-au schimbat obiceiurile, orientandu-se in special pe activitatea nocturna.

Rezultatele studiului confirma o realitate deja cunoscuta de specialisti, faptul ca tigrii au nevoie de mult spatiu in care omul sa nu fie prezent. Aceasta confirmare ar putea duce la o restrictionarea accesului oamenilor in spatiile locuite de tigrii pentru a le asigura acestora conditiile vitale necesare.

De fapt, in Parcul National Chitwan se da o lupta tacita intre oameni si tigrii pentru resurse. Ambele specii au nevoie de ceea ce le ofera natura pentru a trai. De aceea, unul dintre co-autorii studiului, Neil Carter de la Michigan State University, spune ca stabilirea prioritatilor este un demers sensibil. In cazul in care oamenilor li se ofera castig de cauza, tigrii au de suferit si vice-versa.

Parcul National Chitwan se afla intr-o vale a muntilor Himalaya si este locuit de 121 de tigrii. De jur imprejurul parcului traiesc oameni, pentru care padurea reprezinta singura sursa pentru lemn si ierburi. Pentru a-si asigura resursele necesare traiului, oamenii circula pe cararile inguste create printre copaci, aceleasi carari pe care umbla si tigrii in cautarea hranei, ceea ce pune in pericol ambele specii.

Pentru a realiza studiul, Neil Carter a instalat in padure dispozitive de monitorizare atat a tigrilor, cat si a oamenilor. Echipamentele de monitorizare au inregistrat orientarea tot mai pronuntata in comportamentul felinelor catre activitatea nocturna, cand oamenii nu se aventureaza prin paduri.

De la inceputul secolului al XX-lea, populatia globala de tigrii a scazut cu 97%, pana la 3000 de exemplare si este concentrata in spatii restranse pe care trebuie sa le imparta cu oamenii. Abilitatea de a se adapta acestei convituiri este foarte importanta pentru supravietuirea speciei.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro